IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Socar търси 5 млрд. долара за разходите си по Южния газов коридор

Проектът е подкрепян от Европейската комисия и е приоритет за Баку, защото значително увеличава възможностите за износ на газ

12:35 | 22.08.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азербайджанската държавна петролна и газова компания Socar преговаря с международни финансови институции, за да си осигури 5 млрд. долара, съобщава Natural Gas Europe. Средствата са нужни, за да може компанията да покрие разходите си за изграждането на Южния газов коридор.

Проектът, подкрепян силно от Европейската комисия, трябва да пренася газ от находищата в Каспийско море към Европа. По този начин ЕС ще може да разнообрази източниците си на природен газ и да намали зависимостта си от руския природен газ.

Южният газов коридор е приоритет и за Баку, защото значително увеличава възможностите за износ на газ от страната.  Очакваната печалба от реализацията на проекта ще бъде между 30 млрд. долара и 50 млрд. долара, в зависимост от цената на газа, за срок от 25 години, коментираха преди време от Socar.

На този етап Азербайджан преговаря със Световната банка, Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Азиатската банка за развитие. От ЕБВР потвърдиха преди време за водени разговори за директно финансиране на Трансадриатическия газопровод (TAP) в размер на 500 млн. евро.  

Разходите за реализацията на Южния газов коридор са около 40 млрд. долара. От тях 9,3 млрд. долара са предназначени за строителството на Трансанадолския газопровод (TANAP), около 6 млрд. долара за TAP, а останалите – за развитието на находището „Шах Дениз II”.

Един от основните акционери в проекта е именно азербайджанската Socar. Компанията държи 16,7% от Южния газов коридор, 20% от TAP  и 58% от TANAP. Според оценки на анализатори разходите, които трябва да направи държавната компания, са около 10-11 млрд. долара.

Socar вече си е осигурила част от финансирането – от собствени средства и емисия облигации, както и от директно финансиране от държавния бюджет. 

В същото време компанията съобщи за спад на добива на природен газ през първото полугодие – със 7,2% до 3,69 млрд. куб. метра. През 2015 година Socar доби 6,87 млрд. куб. метра природен газ, докато целият добив от Азербайджан беше в обем от 19,72 млрд. куб. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още