IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Socar очаква 4 млрд. долара външно финансиране за TANAP

Работата по реализацията на проекта върви по план, въпреки водените преговори за набиране на средства

17:38 | 16.12.16 г.
<p>
	Източник: <em>TANAP</em></p>

Източник: TANAP

Един от големите акционери в TANAP – азербайджанската компания Socar, продължава да води преговори за финансиране на строителството на газопровода.

Очакванията са, че проектът ще привлече 4 млрд. долара от институции като Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР), Азиатската инфраструктурна и инвестиционна банка (AIIB), както и от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Въпреки че все още се търсят нужните средства за реализацията на газопровода, работите по него вървят по план. Това коментира президентът на Socar Ровнаг Абдулаев в интервю за Анадолската агенция.

TANAP е част от Южния газов коридор, по който трябва да потече газ от Каспийския регион към Европа. По газопровода ще бъдат пренасяни първоначално до 16 млрд. куб. метра природен газ годишно, като 10 млрд. куб. метра са предназначени за европейските потребители. Плановете са максималният капацитет на газопровода да се увеличи до 31 млрд. куб. метра годишно.

TANAP ще доставя газ до Турция към средата на 2018 година. Ако реализацията на газопровода върви по план, Европа ще получи първите количества газ в началото на 2020 година.

Азербайджанската компания държи дял от 58% в TANAP. Другите двама акционери са турската Botas (30%) и BP (12%).
Като цяло Socar планира да инвестира 18 млрд. долара в Турция. Един от най-големите самостоятелни проекти на азербайджанската компания е Star – първата частна рафинерия в Турция. Инвестицията в проекта е 3,7 млрд. долара, като вече са финализирани 80% от предвидените дейности.

Абдулаев очаква, че рафинерията ще заработи през 2018 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още