IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаите на заразени с Covid-19 в Източна Европа достигнаха рекордни нива

Регистрираните случаи в света надхвърлиха 250 милиона

09:34 | 08.11.21 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Случаите на заразени с Covid-19 в света надхвърлиха 250 милиона в понеделник, а някои страни в Източна Европа отчитат рекордни нива въпреки отслабването на разпространението на делта варианта и възобновяването на туризма и търговията в много страни, предаде Ройтерс.

Среднодневният брой на случаите е намалял с 36% през последните три месеца според анализ на информационната агенция, но вирусът все още заразява 50 милиона души на всеки 90 дни заради силно заразния делта вариант. За сравнение, отне близо година за регистрирането на първите 50 милиона случая на Covid-19.

Здравни експерти са оптимисти, че много страни са оставили най-лошата част от пандемията зад себе си благодарение на ваксините и преболедуването, въпреки че предупреждават, че по-студеното време и предстоящите празнични събирания могат да увеличат случаите.

"Смятаме, че от сега до края на 2022 г. е точката, в която получаваме контрол над този вирус... в която можем значително да намалим тежките заболявания и смъртността", каза епидемиологът Мария Ван Кърхоув от Световната здравна организация пред Ройтерс на 3 ноември.

Случаите на заразени все още се увеличават в 55 от 240 страни, като Русия, Украйна и Гърция са на или близо до рекордни нива на регистрираните случаи от началото на пандемията преди две години, сочи анализ на Ройтерс.

Източна Европа има едно от най-ниските ваксинационни покрития в региона. Повече от половината от всички нови случаи на заразени, регистрирани в света, са от страни в Европа, с един милион нови случая на всеки четири дни, според анализа.

Няколко руски региона заявиха тази седмица, че могат да наложат допълнителни ограничения заради рекордните смъртни случаи.

Ваксинално неравенство

Няколко световни лидери подчертаха необходимостта от подобряване на програмите за ваксиниране по целия свят, особено в най-бедните страни.

Повече от половината световно население все още не е получило нито една доза ваксина срещу Covid-19, според Our World in Data. Тази стойност пада до по-малко от 5% в страните с ниски доходи.

Подобряването на достъпа до ваксини ще бъде в дневния ред на срещите на мощната азиатско-тихоокеанска търговска група APEC, организирани виртуално от Нова Зеландия тази седмица.

Членовете на APEC, сред които са и Русия, Китай и САЩ, обещаха на специална среща през юни да разширят споделянето и производството на ваксини срещу COVID-19 и да премахнат търговските бариери за лекарства.

"Заедно продължаваме да поддържаме функционирането на веригите за доставки и подкрепяме търговията с критични медицински консумативи – включително комплекти за тестване, лични предпазни средства и сега ваксини", каза премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн в понеделник.

Световната здравна организация и други групи за помощ миналия месец призоваха лидерите на 20-те най-големи икономики в света да финансират план на стойност 23,4 млрд. долара за доставяне на ваксини, тестове и лекарства за Covid-19 в по-бедните страни през следващите 12 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
аз нямам нито един колега или познат с ковиТ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 2 години
Заразени, ДА! Обаждаш се по телефона на личния щото имаш хрема и той ти казва, че имаш ковид и си в статистиката. Ей, така се прави. Отиваш в болница защото си си ударил пръста, тестват те за ковид и фалшивия тест те вкарва в статистиката. Айде няма нужда...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
ние сме вече в Западна... нали така ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Е па 400, за по-кръгло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Nice Man
преди 2 години
Пропагандата работи на 100 %Малко са, другия месец 350 милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още