Следващата голяма идея на ЕС: Поемане на дялове в малки и средни компании

Подобна намеса ще означава, че държавата ще получи още по-голяма роля в управлението на икономиката в условия на пандемия

Следващата голяма идея на ЕС: Поемане на дялове в малки и средни компании

Снимка: Bloomberg L.P.

Още по темата
Брюксел очаква по-слаб срив, но и по-бавно възстановяване на икономиката ни
07.07.2020
Спорните точки за новия бюджет на ЕС: Размер, заеми, подаръци
06.07.2020
Стимулите на ЕС трябва да са силни, координирани и фокусирани
06.07.2020
Коментари
0
 
3
 
6
фиг.1 до: Petar2015
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Вярно, в някои случаи плановата икономика се оказва по-добра от пазарната. Но тези случаи са доста редки - основно по време на криза, война, или други бедствия. А през останалото време пазарът е много по-ефективен. За жалост, много хора не успяват да схванат тази тънкост и предпочитат да си правят генерални изводи от изключенията, а не от правилото.
0
 
4
 
5
korn до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Няма вече комунизъм, има протекционизъм и популизъм. Това е новата световна система.
4
 
0
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ето че държавата ще спасява независимите капиталисти.
Плановата икономика май се оказва по-добър модел саморегулацията на пазара.
2
 
3
 
3
фиг.1 до: mrynmryn
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Вместо механично да повтаряш клиширани фрази, обясни какво е лошото на идеята. Предишната криза доказа, че тя работи. САЩ, които я въведоха първи излязоха от кризата най-бързо, а ФЕД се оказа на печалба от тези изкупувания. А щом нещо се прави за едрия бизнес, би било логично и справедливо да се приложи и за по-малките компании. Аналогията с комунизма не е коректна, точно обратното, ако оставим повечето компании да фалират, това ще е най-бързият път към него. И тогава вместо краткотрайно залитене към комунизма, ще го имаме за постоянно.
1
 
1
 
2
Mechkata до: mrynmryn
преди 2 месеца
Или ги придобиваме на ниски цени, след това ги ликвидираме, продаваме ДМА, или не чакаме следваща криза, а във време на възход препродаваме дяловете на печалба на амбициозни бизнесвизьори.
0
 
6
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Напред, тоест назад към комунизма... При следващата криза, какво правят? Придобиват още 10-15% и така накрая са станали собственик на компанията. А тя трупа ли, трупа загуби, докато компаниите станат толкова много, че вече тежат на бюджета на държавата и тя трябва да взима заеми, докато вече не може да си позволи вноските по тях...