IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След сделката на ЕС европейските борси достигат четиримесечни максимуми

Германският DAX заличи всичките си загуби от началото на годината

14:07 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: gettyimages</p>

Снимка: gettyimages

Европейските борсови индекси достигат най-високите си стойности за последните четири месеца по време на търговията във вторник, след като ръководителите на държавите от ЕС се споразумяха за пакета стимули за подпомагане на икономиките в блока през коронавирусната криза, информират световните агенции.

Към 13:50 ч. българско време Паневропейският индекс Stoxx 600 се повишава с 3,83 пункта, или 1,02% до 379,34 пункта.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 добавя 35,26 пункта или 0,53% и достига ниво от 6294,71 пункта.

Френският CAC 40 нараства с 61,84 пункта, или 1,21%, до ниво от 5154,86 пункта.

Германският DAX отбелязва ръст от 234,2 пункта, или 1,80%, до 13 281,12 пункта. Показателят заличи всичките си загуби от началото на годината и в момента се движи близо до най-високото си ниво от 24-и февруари.

Настроенията в световен мащаб също се повишиха с нарастващия оптимизъм относно лечението на COVID-19 след обнадеждаващите на ранни данни от клиничните изследвания на три потенциални ваксини, предава Ройтерс.

Лидерите на Европейския съюз сключиха „историческа“ сделка в ранните часове на вторник относно фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро (856 милиарда долара) и свързания с него бюджет от 1,1 трилиона евро за периода 2017-2021 г. След четиридневната среща на вържа държавните ръководители изразиха надежда, че договорените средства ще помогнат за изваждането на  континента от най-дълбоката рецесия след Втората световна война.

От предвидения пакет 390 млрд. евро ще бъдат раздадени под формата на безвъзмездните средства, които не трябва да се връщат, а други 360 млрд. евро ще са налични като заеми.

„Това ще добави към фундамента на сегашния бичи пазар“, каза Тийуве Мевисен, старши макро стратег в Rabobank.

„Това ще има и дългосрочно въздействие т.е., ако Европейският съюз се окаже в подобна ситуация в бъдеще, тогава пазарите ще очакват, че правителствата ще се окажат на помощ“, коментира още стратегът.

От своя страна еврото поскъпва с 0,08% спрямо долара до ниво от 1,145 долара за евро към 13,51 ч. български време. еу еу

Според стратезите европейската сделка за възстановяване е точно това, от което се нуждаеше  еврото, за да изживее рали, което може да изпрати общата валута до многогодишни максимуми.

След като кризата с държавния дълг на еврозоната почти разкъса блока преди по-малко от десетилетие, стратезите на Mizuho и Commerzbank прогнозират, че през следващите месеци общата валута има потенциала да достигне ниво от 1,30 долара за евро, информира Bloomberg.

За първи път страните членки на ЕС ще емитират облигации съвместно, което според анализаторите е ново предизвикателство пред хегемонията на долара на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още