IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След два дни на ръстове европейските борси са на червено

Дори рекордите на американската технологична борса Nasdaq от предишната вечер не успяха да дадат тласък на европейските индекси

19:26 | 23.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Трейдър на пода във Франкфурт. <em>Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein</em></p>

Трейдър на пода във Франкфурт. Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg *** Local Caption *** Allan Klein

След двудневно повишаване на курсовете на повечето големи европейски борси в сряда инвеститорите демонстрираха сдържаност. Дори рекордите на американската технологична борса Nasdaq от предишната вечер не успяха да дадат тласък на европейските индекси. Изненадващо добрите икономически данни от Германия и еврозоната също не можаха да насърчат инвеститорите. 

Така водещият германски борсов индекс Dax приключи сесията с понижение от 1,15 на сто до 15 456,39 пункта, а с това – на дневното си дъно. За бенчмарка на средноголемите компании MDax отстъплението е с 0,98 на сто до 33 899,81 пункта. 

Паневропейският Stoxx 600 приключи сесията с около 0,6% надолу, като акциите на компаниите за комунални услуги поевтиняват с 1,4%, за да поведат пониженията, тъй като повечето сектори се плъзнаха в отрицателна територия.

В Лондон FTSE 100 отстъпи с 0,22% до 7074,06 пункта, а в Париж CAC 40 се понижи с 0,91 на сто до 6551,07 пункта. 

Първите данни за активността през юни в секторите на услугите и производството в еврозоната показаха, че растежът на бизнеса се ускорява с най-бързия си темп от 15 години, тъй като забавеното търсене се отприщва на фона на облекчаването на мерките за блокиране в единния валутен блок.

По-рано през деня на Wall Street вложителите реагираха с нови покупки на акции на поредните успокояващи изявления на председателя на Фед Джеръм Пауъл. Централният банкер на страната за пореден път определи неотдавнашната висока инфлация като временно явление. По думите на Пауъл ускоряването на инфлацията до 5% не е приемливо, но данните за заетостта и ценовият натиск се случват в необичайна обстановка – Covid кризата, ето защо Федералният резерв е „смирен“ в издаването на прогнози.

„Настроението варира между икономическото доверие, подновените опасения относно Делта варианта на коронавируса и опасностите от инфлацията", казва анализаторът Кристиан Шмид от Landesbank Helaba, обобщавайки ситуацията. Инвестиционната банка HSBC вижда потенциал за понижения на Dax, ако той падне под 15 400 пункта. Това се счита за важна тренд-граница. 

Информационни импулси за отделните компоненти почти нямаше.  Акциите на Bayer се обезценихас още 0,6% и паднаха под границата от 50 евро за първи път от началото на февруари. Рисковете, свързани с делата срещу глифозата, продължават да тежат върху цената на акциите.

Акциите на Munich Re загубиха 0,9 на сто от стойността си, след като американската голяма банка Citigroup предупреди инвеститорите за предстоящия ураганен сезон и премахна книжата на презастрахователя от европейския си списък с препоръки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още