IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слабите отчети помрачиха настроенията на фондовите борси в Европа

Здравният сектор се представи най-зле по време на търговията във вторник

19:41 | 04.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Повечето европейски борси завършиха сесията във вторник с лек спад, а инвеститорите бяха под влиянието на корпоративните отчети, след като положителните данни за промишлеността в света тласна акциите нагоре в началото на седмицата, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с близо 0,2%, като здравният сектор поведе загубите със спад от 1,3%, а петролният и газовият сектор постигна ръст от 2,4%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 записа минимален ръст от 0,05% до ниво от 6036 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,28% към стойността си и завърши деня на равнище от 4889,52 пункта. Германският DAX се понижи с 0,36% до ниво от 12 600,87 пункта.

В първия ден от седмицата европейските борси отбелязаха ръст, след като окончателният индекс на мениджърите по поръчките в промишлеността PMI показа, че промишлената активност в еврозоната е нараснала за първи път от април 2019 г.

Силните данни за промишлеността в САЩ също засилиха нагласите, а повечето азиатски борси отбелязаха ръст, след като Австралийската централна банка реши да запази непроменена паричната си политика.

Пазарите започнаха силно сесията във вторник, но поредица от слаби отчети на големи европейски корпорации спряха възходящата инерция от ранните сделки.

Същевременно в понеделник Световната здравна организация предупреди, че може никога да не бъде открита „магическа формула“ за побеждаване на коронавирусната пандемия, след като в петък беше регистриран най-големият ръст на новите случаи в света до момента.

В Европа Commerzbank избра Ханс-Йорг Ветер, бивш ръководител на Landesbank Baden-Wuerttemberg (LBBW), за нов председател на Надзорния съвет в явно противоречие с желанията на водещия акционер Cerberus Capital Management.

Цените на производител в еврозоната са нараснали повече от очакваното през юни, сочат обявени във вторник данни. С това се сложи край на последователните месечни спадове от февруари насам, когато коронавирусната пандемия започна да се разпространява на Стария континент.

BP обяви загуба от 6,7 млрд. долара през второто тримесечие и намали дивидентите си, след като понижи стойността на някои от активите си заради очаквания за по-ниски цени на горивата. Цената на акциите на британския петролен и газов гигант поскъпнаха с около 6,5%.

Diageo обяви по-голям от очакванията спад от 8,4% на органичните продажби за годината до 30 юни, с което книжата на най-големия производител на спиртни напитки в света поевтиняха с 5,6%. Цената на акциите на шведската компания за лъчева терапия Elekta намаля със 7,4%.

Книжата на Bayer поевтиняха с 2,4%, след като германската компания за лекарства и пестициди обяви нетна загуба от 9,5% през второто тримесечие след споразумение на стойност 10,9 млрд. долара по съдебни дела в САЩ заради твърдения, че хербицидът й Roundup причинява рак.

Цената а акциите на Easyjet е нараснала с 8,8% след обявяването на прогнозите й за третото тримесечие, а Merlin Properties се представи най-добре в европейския индекс на сините чипове със скок от 9,9% след съобщения в медиите за възможна оферта за придобиване от Brookfield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още