IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слаби PMI-данни помрачиха настроението на европейските борси

Новите данни потушават надеждите за бързо V-образно възстановяване от най-дълбокия икономически спад на еврозоната

19:50 | 21.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	<figcaption>
	<p>
		<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>
	</figcaption></p>
<p>
	&nbsp;</p>
<p>
	&nbsp;</p>
<div>
	<div>
		&nbsp;</div>
</div>

 

 

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

 

 

 

Европейските борси затвориха сесии на по-ниски нива в петък, тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху разочароващите икономически данни и геополитическото напрежение.

Общоевропейският Stoxx 600 завърши сесията си с лек спад с 0,15%, тъй като повечето сектори и основните борси потънаха, въпреки че започнаха сесията на положителна територия. В Париж САС спадна с 0,30 на сто до 4896,33 пункта на фона на разочарованието от данните за слабо засилване на икономическата активност във Франция

Данните за PMI индекса в еврозоната (индекс на мениджърите на покупки), публикувани в петък, помрачиха надеждите за V-образно възстановяване от най-дълбокия икономически спад на блока. Икономическото възстановяване на еврозоната се забавя през този месец, особено в сферата на услугите, тъй като търсенето, стимулирано от облекчаването на блокадите срещу коронавируса през миналия месец, вече намалява, показа проучване на IHS Markit. Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI, разглеждан като добър показател за икономическо здраве на еврозоната, се понижава от 54,9 пункта през юли до 51,6 пункта през август. Показателят за сектора на промишлеността спада минимално от 51,8 до 51,7 пункта, а активността в сектора на услугите отчита спад от 54,7 до 50,1 пункта. Все пак измерителите остават над ключовата линия от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването.

През август общият PMI индекс от Великобритания достигна 60,3 пункта, като надмина очакванията за 57,1 пункта и значително подобрение спрямо 57,0 пункта от юли.

Европейските пазари получиха предпазлив начален импулс от Азия, където инвеститорите усвоиха смесени данни за работните места от САЩ.  Министерството на труда заяви в четвъртък, че първоначалните седмични искания  за обезщетение за безработица са над 1 милион, по-високо от оценката на Dow Jones за 923 000.

Пазарните участници се фокусираха и към геополитическото напрежение, след като администрацията на американския президент Доналд Тръмп отказва да признае твърденията на китайското министерство на търговията, че преговарящите от Вашингтон и Пекин ще се върнат към масата на преговорите, за да обсъдят търговската сделка на двете страни „от първа фаза“ през следващите дни. 

В края на седмицата Dax приключи търговията почти без промени. Докато следобедът отново имаше ръст с 1,1 процента, водещият германски индекс затвори на ниво от 12 765 пункта, само с 0,5 процента под нивото от предходния ден. По-специално индексите на мениджърите по покупките попречиха за по-големи ръстове. Важният водещ показател, обобщаващ бизнеса на индустрията и доставчиците на услуги, спадна с 1,6 до 53,7 пункта през август. По този начин барометърът остана над границата от 50 за втори пореден месец, над който сигнализира за растеж. Икономистите очакваха средни стойности между 52 и 55 пункта.

Индексът за доставчиците на услуги падна с 4,8 на 50,8 пункта, докато този за индустрията се повиши с два пункта до 53,0 пункта и достигна най-високото ниво от почти две години.

„Настроението в германската индустрия се подобрява и затова сценарият на растеж за третото тримесечие остава да важи“, казва анализаторът от Helaba Ралф Умлауф. В сектора на услугите обаче данните  са били разочароващи. „Поради въведените отново ограничения заради коронавируса спадът не е изненада“, казва експертът.

На корпоративния фронт в Европа Bayer обяви в четвъртък, че ще плати 1,6 милиарда долара за уреждане на по-голямата част от съдебните искове в САЩ, свързани с продукт за контрол на раждаемостта, докато американски съдия отхвърли части от дело на Комисията за ценни книжа и борси, с което се твърди, че Volkswagen е измамил американските инвеститори по време на широко разразилата се сага с дизеловите емисии.

По отношение на индивидуалните акции книжата на датската Netcompany поскъпнаха с с 9%, след като Deutsche Bank повиши целевата си цена за акциите.

В другия край на европейския индекс на сините чипове холандската разплащателна компания Adyen се обезцени с 3,7%, след като няколко топ мениджъри продадоха своите 15% дялове. Книжата на Adyen поскъпнаха с над 500% от първичното си публично предлагане преди над две години.

В последния им ден като част от Dax книжата на Wirecard поскъпнаха с до 3,5 процента до 1,33 евро за брой през деня. Администраторът по неплатежоспособността на Wirecard Михаел Джаф продаде първата част от платежния оператор, който се срина след скандала с баланса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още