IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият газ поставя европейската керамична индустрия на кръстопът

В сектора обмислят да изнесат производството извън ЕС, а други - директно да затварят врати

10:36 | 28.10.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Керамичната индустрия мислеше, че най-лошото е вече зад гърба ѝ, след като продажбите през първото полугодие на 2021 година се повишиха с 10% след кризата заради пандемията през миналата година, пише Ройтерс. Но растящите цени на природния газ изправи сектора пред ново тежко препятствие.

Цената на природния газ в Европа се повиши с 300% от началото на годината и енергийноинтензивната индустрия трябва да повиши цената за клиентите си или да затвори производството си. Една от водещите компании от керамичната индустрия на Италия - Iris Ceramica Group, повиши цените с 3%, но не всички клиенти приемат това повишение.

Компанията е една от първите газифицирани в провинция Емилия-Романя през 80-те години на миналия век. Доставчик е газовата компания Snam. Но сега мениджмънтът на Iris Ceramica Group планира да инвестира в проект за производството на зелен водород. Енергията за това ще дойде от слънчеви панели, разположени на покрива на фабриката.

Керамичната индустрия в ЕС се изчислява на 35 млрд. евро и осигурява 200 хил. работни места. Около 20% от разходите са за енергия. Без някаква подкрепа в краткосрочен период компаниите ще са изправени пред сериозна криза, коментират експерти.

Керамичната индустрия е съсредоточена в Италия и Испания. Компаниите в сектора инвестираха повече от 2 млрд. евро през последните шест години за модернизация и нови технологии, за да могат да се справят с евтината продукция, идваща от Китай, Индия и Турция.

Сред представители на бизнеса вече се обсъждат възможности за изнасяне на производството извън ЕС.

Други вече се подготвят да затворят врати, прекъсвайки вековно производство, като например 165-годишна фабрика за производство на тухли в Нидерландия, която е преживяла множество кризи - две световни войни, прекъсването на доставките на въглища от Великобритания през Първата световна война, както и преходът от въглища към природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
993
преди 2 години
В Русия ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
абсолютен фейк нюз... къде ще го изнесат това производство? в азия, на още по скъп газ, така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още