IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скромно възстановяване за европейските борси след вчерашния срив

На фона на продължаващите опасения за пандемията на коронавируса индексите отчетоха скромни повишения

19:40 | 22.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Най-важните фондови пазари на Европа до голяма степен се стабилизираха във вторник след разпродажбата в началото на седмицата.

Въпреки това на фона на продължаващите опасения за пандемията на коронавируса те отчетоха скромни повишения.

EuroStoxx 50 затвори с 0,10% по-високо на ниво от 3164,13 пункта. В понеделник водещият индекс на еврозоната загуби почти четири процента и затвори на най-ниското си ниво от края на юни. Френският Cac 40 падна с още 0,40% до 4772,84 пункта, след като загуби около 3,7% през предходния ден. Британският FTSE 100 отчете ръст от 0,43 процента до 5829,46 пункта.

Ситуацията на германския фондов пазар също се стабилизира след ценовия спад в началото на седмицата. Водещият индекс Dax се възстанови във вторник с 0,41% до 12 594,39 пункта. В понеделник той  загуби повече от четири процента поради големия брой нови инфекции с коронавирус и се понижи до най-ниското ниво от началото на август.

Диапазонът на курса на Dax обаче беше доста малък с разлика от 100 пункта между най-високото и най-ниското ниво за деня. Броят на търгуваните акции също е доста нисък - 34 милиона два часа преди затварянето на пазара. Ден преди това бяха закупени и продадени общо почти 120 милиона акции.

Mdax се засили във вторник с 0,38% до 26 599,84 пункта.

Очевидно реалността настигна инвеститорите на фондовите борси: кризата с коронавируса в никакъв случай не е преодоляна, нарастващият брой инфекции в много европейски страни, особено в Испания и Великобритания, породи нови притеснения за икономически спад в началото на седмицата.

Перспективите за първото публично предлагане на пода във Франкфурт след лятната пауза, което трябва да се осъществи утре, в сряда, са предпазливи. Според инсайдер баварският производител на каравани Knaus Tabbert може да набере по-малко пари, отколкото се надяваше с планираното IPO. Цената на акцията вероятно ще бъде между 58 и 60 евро, а Knaus Tabbert се надяваше на 366 милиона евро при офертна цена до 74 евро на акция.

Главният стратег Марк Хефеле от инвестиционната банка UBS остава оптимист въпреки големите спадове в понеделник. Пътят към по-безопасните пазарни зони наистина е каменист с оглед на коронакризата, президентските избори в САЩ и напрежението между САЩ и Китай, но инвеститорите трябва да се възползват от краткосрочната турбуленция на цените, за да изградят средносрочни и дългосрочни позиции в акции. Хефеле очаква попътен вятър преди всичко от основния нов пакет с икономически стимули в САЩ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още