IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скандинавските борси – острови на растеж сред развитите пазари

Датският индекс OMX Copenhagen 20 е лидер на пазарите на ценни книжа в развитите страни с увеличение от 26% през тази година

13:00 | 25.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Скандинавските борси – острови на растеж сред развитите пазари

Акциите на компаниите от фондовите борси в скандинавските страни изпреварват многократно развития свят по своето представяне през тази година, пише Bloomberg. За това допринася нарастването на износа им, който подхранва възстановяването на най-бързо растящите икономики в Европейския съюз (ЕС).

Главните борсови индекси в Дания, Швеция и Финландия са се повишили средно с 22% през тази година в сравнение с ръст от 4,7% на световния борсов индекс MSCI World и 3,1% загуба за европейския индекс Euro Stoxx 50, включващ 50-те най-големи борсови компании на Стария континент.

Анализаторите са увеличили прогнозите си за печалбите на компаниите от скандинавските страни с над 20% през тази година. Очакванията им за американските борсови компании са се повишили два пъти по-слабо, а за борсовите дружества от еврозоната – шест пъти по-слабо, по изчисления на Bloomberg.

Увеличаването на износа на скандинавските страни през тази година в комбинация с малките бюджетни дефицити повишава оптимизма на инвеститорите за техните фондови борси, докато централните банки и правителствата в останалите развити страни се борят да запазят растежа.

Суаповете за защита от фалит показват, че Danske Bank и Swedbank са сред най-сигурните банки в Европа, въпреки че пазарната оценка за тях като съотношение към активите им е по-ниска спрямо тази на Banco Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria.

„На север имат банкова система без финансови проблеми и компании, възползващи се от развитието на азиатските икономики“, посочва Джон Ricciardi, управител на инвестиционния фонд Iveagh Wealth.

Притесненията, че световната икономика губи своята инерция, понижиха MSCI World със 17% по-рано през тази година. Това накара централните банки в САЩ и Япония да загатнат за нови покупки на ценни книжа, с които да увеличат количеството на парите във финансовата система и да стимулират растежа на икономиката.

Междувременно в Швеция се очаква трето увеличение на основния лихвен процент от юли. Според икономисти Шведската централна банка ще вдигне лихвата с нови 25 базисни пункта до 1%. Лихвеното решение се очаква утре в 8:30 ч. българско време.

Бюджетният дефицит на Швеция ще възлезе на 2,1% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през тази година и е най-малкият в ЕС, сочат прогнози на Европейската комисия. За Финландия недостигът ще възлезе на 3,8% от БВП, а за Дания – на 5,5% от БВП в сравнение с бюджетен дефицит от 10,1% за Великобритания.

Износът е източник на около половината от БВП в Дания, Норвегия и Швеция, показват правителствените статистически данни. Той създава и около 37% от икономиката на Финландия.

Водещият датски индекс OMX Copenhagen 20 е най-добре представящият се индекс в света за тази година с увеличение от 26% спрямо миналогодишните си нива. В същото време шведският OMX Stockholm 30 се е повишил със 17%, докато във Финландия OMX Helsinki 25 е нараснал с 23%, а в Норвегия водещият борсов измерител OBX е добавил 7,5% на сто.

Шведската крона е поскъпнала с 26% спрямо еврото от рекордно ниското си ниво от март 2009 г. насам. За същия период норвежката крона е поскъпнала с 23% спрямо еврото и с 24% срещу долара.

БВП на Швеция ще нарасне с 4,8% през тази година, показват прогнози на финансовото министерство на страната. БВП на ЕС ще се повиши средно с 1,8% през 2010 г., по изчисления на ЕК.

Регионалният индекс Nordic 30, който следи акциите на 30-те най-големи компании от скандинавските страни, се е повишил с 21% през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още