IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикати обвиняват McDonalds в укриване на данъци за 1,1 млрд. долара

Синдикатите настояват Европейската комисия да започне разследване срещу компанията за неплащане на данъци в Люксембург

17:37 | 25.02.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Синдикални организации и едно благотворително дружество обвиняват веригата за бързо хранене McDonald's, че е избегнала плащането на 1,1 млрд. долара данъци между 2009 г. и 2013 г. Според тях компанията е пренасочила приходите си през отдела си в Люксембург. Те призоваха Европейската комисия да разследва случая, съобщава агенция Ройтерс.

Корпоративното избягване на данъци е гореща политическа тема в Европа в момента. Политици от Европейския съюз проведоха разследвания на данъчните сделки, които някои страни са сключвали с международни корпорации, включително тези между Люксембург и производителя на коли Fiat и онлайн магазина Amazon.com.

Представителни организации на профсъюзите с милиони работещи в САЩ и Европа и благотворителната организация War on Want призоваха комисията да започне разследване и срещу McDonald's.

Европейската федерация на синдикатите на държавните служители и Международният съюз на служителите в сектор услуги заявиха, че McDonald's е спестявал от данъците, като е карал ресторантите да приспадат от данъците плащания за авторско право на стойност 5% от оборота към облагано с ниски данъци дъщерно дружество в Люксембург.

Европейският офис на McDonald's не е предоставил коментар на Ройтерс. Компанията е заявявала преди, че спазва данъчните правила в различните страни, в които действа.

През 2012 г. разследване на Ройтерс показа, че ресторанти за бързо хранене като Burger King, Subway и McDonald's са намалили данъците си в Европа, като са карали ресторантите си да пращат плащания за авторско право за ползването на брандове и ноу-хау до страни с по-ниски данъци.

Данъчните декларации от Люксембург показват, че McD Europe Franchising Sarl е получила над 1 млрд. долара от такси от франчайзите и дъщерните дружества на McDonald's в Европа през 2013 г. Тя е платила данък от 1,4% върху печалбата си от 288 млн. долара през 2013 г., което е доста под нивото на корпоративния данък в Люксембург от около 29%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Като стана въпрос за Макдоналдс, в Източна Украйна, насред разрушенията, сградите на Макдоналдс стоят непокътнати!И хората се питат! Кой ги обстрелва всъщност!Сетих се за един мениджър в Макдоналдс до Университета, долу в подлеза, искам му сандвич с риба!Той ми вика, няма!Е как да няма, посочвам на снимките горе, ето там показва, че има!А не, вика, това е сандвич фиш!Да де, фиш е риба, му викам!Не, казва, това е името на сандвича!Ей това е поколението на демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още