IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните икономически данни подкрепиха оптимизма на борсите в Европа

Акциите на германските банки Deutsche Bank и Commerzbank поскъпнаха с по над 4 на сто

19:39 | 08.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Основните европейски борсови индекси приключиха първата сесия от седмицата на зелена територия, подкрепени от оптимизма около икономическите данни за региона, съобщава CNBC.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 напредна с 2,18 на сто до 417,59 пункта.

Германският показател DAX прибави 460,22 пункта, или 3,31%, към стойността си, покачвайки се до равнище от 14 380,91 пункта.

Френският индекс CAC записа ръст от 2,08 на сто до 5902,99 пункта.

Британският измерител FTSE нарасна с 1,34% до 6719,13 пункта.

Инвеститорското доверие в еврозоната скочи до най-високото си ниво от повече от година през март. Индексът на Sentix за еврозоната се повиши до 5 пункта от -0,2 пункта през февруари, най-високото ниво от февруари 2020 г. Анкета на Ройтерс прогнозираше стойност от 1,9 пункта.

Индексът на очакванията нарасна до 32,5 пункта от 31,5 пункта през февруари, докато индексът на текущата ситуация се подобри до -19,3 пункта от -27,5 пункта през февруари.

европейски европейски

В същото време стана ясно, че промишленото производство в Германия е спаднало през януари противно на прогнозите за увеличение. Общата промишлена продукция, включваща производството в преработващата промишленост, енергетиката и строителството, е спаднала с 2,5% в сравнение с декември, показват календарно изгладени данни. 

Инвеститорите обърнаха внимание и на края на преговорите между САЩ и ЕС относно селскостопанските квоти на Световната търговска организация (СТО) след оттеглянето на Великобритания от блока. Споразумението обхваща десетки квоти и милиарди евро търговия, включително за говеждо, птиче месо, ориз, млечни продукти, плодове и зеленчуци и вина, съобщават от пресслужбата на Европейската комисия.

По отношение на коронавируса от Брюксел заявиха, че очакват ускоряване на доставките на ваксини от април. Според председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през второто тримесечие страните от общността ще получават по около 100 млн. дози всеки месец.

При индивидуалните акции книжата на холандската банка ABN Amro поскъпнаха с 9,15 на сто, докато тези на испанския кредитор Banco de Sabadell прибавиха около 7% към стойността си. Цената на акциите на германските Deutsche Bank и Commerzbank се повиши с по над 4 на сто.

Акциите на операторите на търговски центрове Klepierre и URW поскъпнаха съответно с 8% и 8,9 на сто, докато книжата на Carnival прибавиха 8% към стойността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още