IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният вятър в Европа започва да успокоява цените на тока

В последните месеци на 2021 година вятърните паркове наваксаха загубите от по-ниската скорост на вятъра в началото на годината

17:25 | 18.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на електроенергията в Европа започва да се успокоява, след като метеорологичните условия станаха подходящи за работата на вятърните паркове, съобщава Bloomberg. Очакванията в Германия са за съществено увеличение на производството на вятърна енергия, което да намали енергийните разходи, породени от скъпия природен газ.

На 30 ноември 2021 година Германия отчете рекордно производство на вятърните паркове - товарът достигна малко над 47 гигавата. Очакванията са на 19 януари производството да се доближи до този пик, записвайки товар от около 42 гигавата.

През 2021 година ветровете в Европа бяха с по-ниска скорост от нормалното, което създаде редица затруднения в производството на електроенергия. В последните три месеца на годината обаче производството се оказа рекордно с възстановяване на силата на въздушните течения и до голяма степен проблемите в предходните месеци бяха забравени, пише S&P Platts.

През октомври и ноември среднодневният товар на вятърните паркове е рекорден. През цялото четвърто тримесечие той достига около 60 мегавата, което е с 10% повече спрямо 2020 година. В края на годината природният газ записа рекорд в цената си от 180 евро за мегаватчас, но след това пазарът започна да се успокоява на фона на по-топлото време и пристигащите танкери с американски втечнен газ.

Цената на февруарските контракти на енергийната борса в Германия достигна ниво от малко над 183 евро за мегаватчас в сегмента "месец напред", сочат още данните на Bloomberg. Страната ще затвори и последните си ядрени реактори до края на тази година, а до 2030 година - и въглищните си централи. След това ще трябва да разчита основно на газ и зелена енергия.

ток ток

Източинк: Bloomberg

Надеждите в Европа са, че производството на електроенергия от вятърните паркове ще намали разходите за електроенергия на домакинствата и бизнеса в следващите месеци.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още