IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Siemens надмина прогнозата за печалба и увеличава дивидента

Преструктурирането на концерна вече дава първи резултати, но акционерите ще се нуждаят от повече търпение

10:39 | 11.11.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Siemens в Мюнхен. <em>Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg</em></p>

Централата на Siemens в Мюнхен. Снимка: Andreas Gebert/Bloomberg

Германският индустриален концерн Siemens успява да увеличи приходите и печалбата си с двуцифрен размер в първата година под ръководството на новия си изпълнителен директор Роланд Буш.

„В предизвикателна среда спечелихме пазарен дял и значително надминахме прогнозата си за печалбата“, каза Буш в четвъртък в Мюнхен, цитиран от Handelsblatt.

През фискалната 2020/21 година (до 30 септември) Siemens увеличи приходите си със сравними 11% до 62,3 млрд. евро. Оперативната печалба на индустриалния бизнес се е увеличила със 17% до 8,8 млрд. евро. Това съответства на марж от 15%. Нетната печалба се подобри с 59% до 6,7 млрд. евро. Дивидентът се увеличава от 3,50 евро на 4,00 евро.

Технологичната група успя да се справи по-добре със световните проблеми с доставките и увеличените материални разходи спрямо някои от своите конкуренти. През изминалата фискална година Буш и неговият предшественик Джо Кезер повишиха прогнозата няколко пъти. Наскоро Siemens очакваше приходите да нараснат със сравними 11% до 12% и нетна печалба между 5,7 и 6,2 млрд. евро.

Затова и не е чудно, че самочувствието в Мюнхен е доста високо: „Ние сме в състояние да комбинираме дигиталния и реалния свят като никоя друга компания“, каза Буш. Siemens е показала, че новата структура може да генерира по-високи печалби от ръста на продажбите.

Буш е начело на най-голямата технологична група в Германия от февруари. Той възнамерява да увеличи иновативната сила и да ускори развитието на концерна. На вътрешна среща за мениджмънта той наскоро поиска още повече: „Трябва да станем още по-пъргави и по-бързи“.

С представените сега резултати Siemens поне частично надмина очакванията на анализаторите. Те очакваха средно приходите на индустриалните предприятия да са за 58,4 млрд. евро, както и коригиран оперативен марж от 15,4 процента.

Както се очакваше, Siemens се готви за забавяне на растежа през новата фискална 2021/22 година. Но трябва да продължи да се покачва. „Ще продължим с тази инерция през фискалната 2022 г.“, каза Буш. Siemens можел да се възползва от „основните двигатели на растежа на дигитализацията и устойчивостта“.

Според прогнозата приходите трябва да се увеличат със среден едноцифрен процент през текущата финансова година. Печалбата на акция след данъци се очаква да нарасне от 8,32 евро до между 8,70 евро и 9,10 евро.

Не е изненадващо, че Siemens сега се готви за малко по-умерени темпове на растеж. От една страна някои клиенти може да са попълнили запасите си, а освен това нарастват рисковете. Прогнозата се основава на предположението, че „предизвикателствата за нашия бизнес от Covid-19 и затрудненията във веригите за доставки ще отшумят през финансовата 2022 г.“, се казва в доклада.

През четвъртото тримесечие на 2020/2021 г. приходите нараснаха със сравними 10% до 17,4 млрд. евро. Оперативната печалба спадна с 14% до 2,3 млрд. евро също поради еднократен ефект през същия период на предходната година.

Siemens успя да се разрасне във всички области. Продажбите в дъщерното дружество за медицински технологии Healthineers и водещото подразделение Digital Industries, което е ядрото на новата Siemens AG, се увеличиха особено силно през 2020/21 г. То успя да увеличи маржовете си до над 20 процента.

Siemens се представи по-добре от много конкуренти през изминалата фискална година, както и през четвъртото тримесечие. Rockwell Automation, фокусиран конкурент, който се следи отблизо в Мюнхен, успя да увеличи продажбите през фискалната година 2020/21 (30 септември) на сравнима база само с около седем процента до почти 7 млрд. долара. Оперативният марж беше малко под 2%.

Но за новата година от Rockwell са по-оптимистично настроени. Приходите се очаква да нараснат с около 15%, оперативният марж пък се очаква да се повиши до 21,5%.

Schneider Electric също е важен конкурент. В някои аспекти французите са по-напред от базираната в Мюнхен компания, например що се отнася до преминаване към модела за отдаване под наем „ Software as a Service“. През първите девет месеца Schneider Electric успя да увеличи продажбите със сравними 15% до почти 21 млрд. евро. Подразделението за индустриална автоматизация нарасна с 12% до почти 5 млрд. евро.

Преди няколко седмици конкурентът ABB понижи прогнозата си за цялата година, която беше повишила едва през лятото. Сега швейцарците очакват сравнимо увеличение на продажбите от 6 до 8% за 2021 г. вместо малко под 10%. „Проблемите на веригите за доставки надхвърлят проблемите с отделните компоненти. Удрят ни по-силно, отколкото очаквахме“, каза ръководителят на ABB Бьорн Розенгрен.

В отдела за автоматизация и роботика ABB регистрира увеличение на продажбите през първите девет месеца с 12% до 2,5 млрд. долара при оперативна възвръщаемост на продажбите (Ebita) от малко под 12%. Подразделението за автоматизацията на процесите стагнира на ниво от 4,5 млрд. долара с марж от почти 12%.

Акциите на Siemens поскъпнаха с около 20% през тази година

Главният изпълнителен директор на Siemens възнамерява да спечели пазарен дял и през следващите години. Преди няколко месеца той повиши средносрочните цели. Сега се очаква групата да нараства средно с 5% до 7% годишно през бизнес циклите. Бизнесът със софтуер и дигитални решения се очаква да нарасне с двуцифрен темп.

Оперативните цели също са увеличени. Очаква се бизнесът с железопътните технологии да постигне оперативна възвръщаемост на продажбите от 10% до 13% в бъдеще, докато целта за марж за подразделението с интелигентната инфраструктура и строителни технологии сега е 11 до 16%. Дивизията за Digital Industries трябва да достигне марж от 17 до 23%. През изминалата финансова година само отделът за железопътната технология беше под средносрочните цели.

Фактът, че нещата се развиват толкова добре в новосъздадената Siemens Group, се дължи и на факта, че бизнесът с енергийната технология, област с нисък марж, беше отделен през миналата година. Новият Siemens Energy претърпя големи загуби през изминалата фискална година.

В резултат на разделянето Siemens се надява на преоценка от капиталовите пазари като IT и софтуерна група. Досега това се случва само частично.

Акциите на Siemens са поскъпнали с около 20% тази година и по този начин са се развили малко по-добре от Dax. От рекордните 150 евро през септември обаче цената е доста далече.

Решаващият фактор за инвеститорите ще бъде колко добре Siemens управлява преминаването към „Софтуер като услуга". Тази стъпка ще стабилизира продажбите, но поне в началото те ще са по-ниски, тъй като лицензионна такса не се осчетоводява наведнъж. Освен това Siemens трябва да убеди клиентите си да се включат. 

„Преструктурирането е възможност за Siemens да разшири адресируемия пазар и по-специално да спечели нови клиенти в сектора на средния и малкия бизнес“, казва фонд мениджърът Вера Дийл от Union Investment. Акционерите на Siemens „ще се нуждаят от много търпение и вероятно ще трябва да изчакат още три до четири години за значително по-високи продажби и свързаното с това увеличение на маржовете“, признава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
jonesnickk57
преди 2 години
Amazing information providing by your article
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още