IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария започна ваксинацията – дни преди ЕС

Възрастните хора и пациентите с хронични заболявания ще бъдат първите, които ще бъдат имунизирани

19:17 | 23.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Eric Lee/Bloomberg</em></p>

Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Няколко швейцарски региона започнаха ваксинационните си кампании срещу Covid-19 четири дни преди планираното им начало в Европейския съюз, предаде DPA.

Една от първите ваксинирани е 90-годишна жена от дом за възрастни край Люцерн, заявиха местните здравни органи. Ройтерс посочва, че тя е първият ваксиниран човек в Швейцария. Самоличността ѝ не се съобщава.

Възрастните хора и пациентите с хронични заболявания ще бъдат първите, които ще бъдат имунизирани, следвани от здравните работници и хората, които живеят в едно домакинство с уязвими хора, предвижда швейцарската имунизационна стратегия> 

Швейцария, която не е членка на ЕС, одобри в събота разработената от германската компания BioNTech и американската Pfizer ваксина. Разпределянето на първите 110 000 дози в цялата страна е възложено на армията.

Люцерн и малкият отдалечен кантон Апенцел Инероден станаха първите два от 26-те швейцарски кантона, в които бяха поставени ваксини.

Съгласно децентрализираната система на управление на алпийската република централната власт оставя на кантоните сами да разработят планове за ваксинирането на 8,6-милионното население.

В Цюрих, най-големия от тях по население, поставянето на ваксини се очаква да започне на 4 януари.

Великобритния започна да имунизира още преди няколко седмици. САЩ също спешно издаде разрешение за употреба на препаратите на BioNTech/Pfizer и на Moderna

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още