IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли Макрон да промени структурата на френската икономика?

Ще има огромна вълна от фалити въпреки стимулите от пакета за 100 млрд. евро, прогнозира анализаторът от Saxo Bank Кристофър Дембик

11:21 | 08.09.20 г.
Ще успее ли Макрон да промени структурата на френската икономика?

Очакваме огромна вълна от фалити от октомври нататък, като най-вероятно ще има ефекти от пандемията, които не очакваме“, коментира анализаторът на европейската инвестиционна банка.

По думите на Дембик ако вирусът не бъде контролиран и безработицата не бъде ограничена, ще има допълнителен спад на икономиката в последното тримесечие.

„В момента по отношение на структурните фактори френската икономика се представя добре, имаше реформи, започнали преди пандемията, но и различни стачки, свързани най-вече с Жълтите жилетки“, поясни той.

„Ако погледнем под повърхността на плана на Макрон на стойност 100 млрд. евро, ще видим, че той включва реформи и инвестиции. Един от най-големите проблеми във Франция е социалното недоволство и има риск то да продължи да бъде рисков фактор. Планът на Макрон обаче е една добра основа за избягване на част от проблемите“, отбеляза Дембик и подчерта, че с плана се цели и промяна в структурата на френската икономика.

Той информира, че целта на френското правителство е огромни инвестиции – около 30-40 млрд. евро, да се насочат към зелена енергия, но изрази притеснение, че голяма част от парите ще бъдат отпуснати в следващите години, а това може да бъде твърде късно. Дембик потвърди, че помощта в пакета за малките компании обаче е твърде малка – само 5 млрд. евро.

Анализаторът посочи, че пенсионната реформа, например, ще бъде отложена след президентските избори през 2022 година.

Според него трябва да има повече усилия за стимулиране на търсенето.

Дембик предупреди, че през последните дни случаите на Covid-19 бележат ръст и са по 5 хиляди на ден, което показва връщане към данните отпреди няколко месеца.

Ако не контролираме вируса и не ограничим вълната от безработица, може да бъдем изправени пред нов спад на икономическата дейност през последното тримесечие на годината"

Анализаторът очаква да се извършат реформите и подчерта, че в индустрията те са особено необходими. Той смята, че страната почти не се е възползвала от Brexit.

Дембик е убеден, че Франция е привлекателна за инвестиции повече, отколкото през 2014 година, но не толкова, колкото Германия.

Той съобщи още, че се очакват още стимули за икономиката за стимулиране на потреблението и рестарт на икономиката с нови програми, но смята, че в краткосрочен план това няма да помогне на конкурентоспособността на френските компании.

Навлиза ли в рецесия френската икономика? Ще успокои ли правителството на Макрон социалното недоволство? Ще извърши ли то необходимите реформи, като изхарчи 4% от БВП на Франция? Достатъчни ли са 100 млрд. евро от плана на Макрон в борбата с пандемията с коронавируса?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още