IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли „Света София“ в препъникамък в отношенията с Турция?

Дали ще има друг турски политик, който ще има смелостта да превърне отново действащия като джамия храм в музей, пита журналистът Мариян Карагьозов

13:08 | 14.07.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС/EPA/ERDEM SAHIN</em></p>

Снимка: БГНЕС/EPA/ERDEM SAHIN

Влошаване на политическите отношения на Турция със Запада само заради превръщането на храма "Света София" в Истанбул в джамия не се очакват. В редица западни страни имаше реакция, включително и от папа Франциск. Но твърде лош сценарий би бил да се заговори за сблъсък между християнството и исляма. Външният натиск няма да доведе до отмяна на решението. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул.

"Шансът за отмяна на решението е нулев. Президентът на Турция Ердоган и външният министър на страната показаха, че няма да дадат крачка назад. Това за тях е въпрос на национална гордост. Решението се възприема така и от мнозинството турци", коментира той.

Карагьозов е на мнение, че с този ход президентът Ердоган е влязъл в историята.

"Възниква въпросът дали ще има друг турски политик, който ще има смелостта на Мустафа Кемал Ататюрк, за да превърне отново действащия вече като джамия храм в музей", риторично попита журналистът.

Най-важният въпрос е дали функционирайки като джамия "Света София" ще бъде съхранявана по най-добрия начин, както това е възможно да се прави, когато тя е музей.

"В исляма е забранено да се изобразяват хора и животни. Поради това мозайките и иконите ще бъдат покрити, ако се следва ислямската религия. Все пак дори в Османската империя е имало мозайки, които не са били закрити", посочи Мариян Карагьозов.

Според него туристите ще имат по-ограничен достъп до храма, тъй като ще има отделени места за хората, изпълняващи молитви.

"За жените и мъжете ще бъдат наложени ограничения за облеклото. Жените вероятно ще трябва да покриват главите си", заяви журналистът, който уточни, че над 3 милиона туристи са посетили миналата година "Света София".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още