IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще проработи ли планът за климата на Меркел?

Енергиен преход без конкурентоспособност не би бил възможен, смята икономистът Даниел Лакайе

15:02 | 25.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Даниел Лакайе&nbsp;</em></p>

Снимка: Даниел Лакайе 

Ще проработи ли планът за борба с климатичните промени на Меркел? Преди няколко месеца изразих мнение, че енергиен преход без конкурентоспособност не би бил възможен. Предвид предложението на Германия да изпълни друг мащабен „зелен“ план, Европейският съюз би могъл да коригира миналите грешки по отношение на субсидиите и политиката си. Това е възможност за укрепване на икономиката на еврозоната. Съществува обаче голям риск грешките да бъдат повторени.

Германският план за трансформация на енергийните източници Energiewende е огромна и скъпоструваща грешка (разходите по него са над 500 млрд. евро). Това се дължи на много специфични политически фактори, които не са характерни за други държави. Според проучване на Томас Унерщал двете най-сбъркани неща в енергийния план на Германия са упоритостта и излишъкът. Упоритост при премахването на голяма част от ядрения парк по време на преходния период и превишаване на субсидиите в началния етап от развитието на възобновяемите енергии. Тези две грешки обясняват 75% от превишените разходи.

Резултатите от този мащабен план бяха много слаби. През 2018 г. в Германия въглищата продължават да оглавяват енергийния микс (лигнит 22,5%, въглища 12,9%), а изкопаемите представляват почти 50% (49,4%). Възобновяемите енергийни източници достигат 34,9%.

Най-притеснителното е, че цените на електроенергията за домакинствата са се увеличили с 60% от 2006 г. насам, а потребителите не са се възползвали от спада в цената на едро. Докато разходите за доставка, дистрибуция и свързване в цената на електроенергията са намалели със 17% от 1998 г. насам, процентът на таксите, данъците и субсидиите нараства със 196% (субсидиите нарастват от 0,08 евро/kWh до 6,4 евро/kWh през 2018).

Има много важни фактори, които трябва да бъдат запомнени. Демагогията не бива да диктува енергийната политика. Европейският съюз не може да пренебрегва рисковете за сигурността на доставките и загубата на конкурентоспособност, ако насърчава променлив, непостоянен и скъп енергиен микс. Стратегиите по отношение на екологията трябва да съответстват на иновациите и конкурентоспособността, така че политиките да не унищожават потреблението, инвестициите, растежа и разполагаемия доход на гражданите.

Целия материал на Даниел Лакайе четете тук: https://www.dlacalle.com/en/will-merkels-green-plan-work/

Даниел Лакайе е роден в Мадрид през 1967 г. Той е световноизвестен икономист, професор и автор на бестселъри с продажби от над 50 000 копия, преведени на английски, китайски и португалски език. През 2016 г. Лакайе е обявен от Richtopia за един от 20-те най-влиятелни икономисти в света. Притежава докторска степен по икономика и е главен икономист на Tressis.

На 17 октомври, по време на годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing, Даниел Лакайе ще изнесе презентация за възможностите и предизвикателствата в новия икономически модел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още