IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще помогнат ли фискалните стимули за инфлацията? Изглежда не особено

Според ново проучване ще са необходими много по-големи разходи, за да се има макар и слаб ефект върху ръста на потребителските цени

11:10 | 04.12.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Еврозоната няма да успее да си проправи път до по-високата инфлация само с харчене на пари. Това поне е заключението от ново проучване, което поставя въпросителна върху тезата за ефективността на фискалните стимули.

Европейската централна банка (ЕЦБ) все още не може да постигне целта си за ценова стабилност въпреки масивните парични стимули. Това принуди както управителя Кристин Лагард, така и нейния предшественик Марио Драги да призоват правителствата в блока да разхлабят коланите, за да стимулират разходите, посочва Bloomberg в свой материал.

Но според Даниел Грос и Анджела Каполонго от Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел това няма да помогне особено. Използвайки палитра от модели, те анализират какво увеличение на разходите от 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) ще означава за икономиката.

Резултатите се оказват разочароващи: според данните „няма да има значително отражение“ върху ценовия натиск и лихвите ще бъдат увеличени само с 14 базисни пункта. За да бъде увеличена депозитната ставка на ЕЦБ – която в момента е минус 0,5%, до нула за кратък период от време, фискалните разходи трябва да нараснат до 3-4 процента от БВП, посочват експертите.

„Заключението е ясно. Ще е необходим много голям фискален дефицит, за да има дори и скромно отражение върху инфлацията или лихвените проценти“, посочват Грос и Каполонго в материал за VOX. Според тях само фискалната политика няма да може да приближи инфлацията до целта от малко под 2%.

Уникална комбинация

Междувременно проучване на германската Бундесбанк хвърля повече светлина върху работните практики в страните от еврозоната и тяхното отражение върху потребителските цени.

Според данните спрямо други развити икономики валутният блок разполага с „уникална“ комбинация от висока проциклична трудова производителност, слабо движение в нивата на безработицата и стабилна инфлация.

Казано накратко – ако търсенето нарасне, компаниите ще могат да го задоволят, произвеждайки необходимото за същото време. Тоест, няма да се налага да увеличават работниците или да увеличават работните часове. Ако търсенето намалее, това ще стане и с производството, но работната сила няма задължително да се свие с много. Това е в контраст със ситуацията в страни като Великобритания и САЩ.

Резултатът е, че безработицата в еврозоната е по-стабилна, макар и по-висока в много държави членки.

За жалост на ЕЦБ обаче способността на компаниите да стимулират производителността, за да задоволят допълнителното търсене означава, че и разходите няма да се увеличат много, правейки ги по-малко склонни да увеличават цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
ПИЧ
преди 4 години
Колеги от уважавания сайт - инвестор недейте писа такива глупости - за слабия ръст на потребителските цени - тези цени растат значително, а не слабо, в резултат от разхлабената парична политика. Дори разхлабена е меко казано.Цените си растат харабийски. Ето пример от вчера - асансьорния техник от 50 лв/месечно иска 60 лв за догодина. Това са 20%, а спрямо 4-5 години ръста му е 100%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 4 години
Ясен Тодоров трябва прекрасно да знае че най важни са фактите а не общите приказки За 7 години при Цацаров няма нито един осъден висш политик магистрат висш държавен чиновник министър и кмет на голям град Единственото оправдание за Цацаров че и при предишните прокурори вече 30 години няма осъден такъв човек Това вероятно е така защото България е една много светла държава в областата на корупцията Нещо като Фнландия Дания Швеция Норвегия Исландия Същото е положението и при тази комисия за конфликт на интереси и много малко е вероятно това да се промени при новия и шеф Които и да е тои Защото този път има двама кандидати
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още