IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шотландците размислиха за независимостта си от Великобритания

Преди година 58% искаха да излязат от Обединеното кралство, но днес подкрепата се свива съществено

11:55 | 20.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Шотландците вече не изглеждат толкова ентусиазирани да обявят независимост от Великобритания и провеждането на втори референдум може да се окаже трудно, прогнозира европейското издание Politico, позовавайки се на свое проучване на общественото мнение в страната.

През май партиите, искащи независимост, включително и управляващата Шотландска национална пратия, спечелиха мнозинство в местния парламент. Преди дни първият министър на страната Никола Стърджън поднови заявките за референдум за независимост, който да се проведе през 2023 година.

Според правилата това не може да стане без съгласието на британския премиер, а засега Борис Джонсън коментира, че през 2014 година шотландците имаха правото да заявят своето мнение. Тогава 55% от хората гласуваха "за" оставане в състава на Обединеното кралство. След това обаче последва Brexit и според наблюдатели шотландиците бяха склонни да излязат от Великобритания, за да се присъединят отново към ЕС.

Проучване на Politico обаче показва известна смяна на нагласите. 43% от анкетираните вярват, че страната трябва да проведе втори референдум само след съгласие от британското правителство. 38% са против да се чака "зелена светлина" от Лондон, а останалите или нямат мнение, или не желаят да го споделят. Но анализите показват, че на този етап шотландците не желаят референдум на всяка цена, каквито заявки правеше Стърджън.

В момента около 47% от шотландците искат да останат в състава на Обединеното кралство, а 44% - да напуснат. Само преди година 58% от анкетираните заявяваха, че искат независимост от Великобритания. Малката разлика днес означава, че двата лагера ще трябва да се борят за гласовете на тези, които още не са решили как да гласуват на подобен референдум.

Няма ясно становище и кога да се проведе общественото допитване. Половината анкетирани са против и само 31% подкрепят това да стане през 2022 година, а по отношение на дата през следващите пет години нещата са на кантар - 41% от участващите в проучването подкрепят, а 42% - са против.

Въпреки че желанието за независимост намалява, Никола Стърджън все още е най-одобряваният шотландски политик, като популярността ѝ дори расте през последните месеци.

Една от каузите, която може да обедини повече шотландци да гласуват срещу оставане във Великобритания, е членството в ЕС. 39% от шотландците, включително и тези, които биха гласували с "Не" на допитване за независимост, биха подкрепили излизането на Шотландия от Великобритания, за да се върне в ЕС. На обратното мнение са 21% от участвалите в анкетата.

Но дори и това има своите недостатъци - според правилата на ЕС новите членове имат задължението да приемат еврото като национална валута, а това е нещо, което би накарало 43% от шотландците да са против независимостта на страната си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
викаш да се премислили след точната сума ! .. . много лесно са минали тоя път, язък за напъните на Уилиам Уолъс, по известен като Мел Гипсън!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
mrynmryn
преди 2 години
То покрай всеки референдум им наливат по някой леФ, сигурно пак са им дали и така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Това вече изглежда много нагласено... за 6 месеца паднаха с 15% !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Пълни глупости. Единствения начин Шотландия да получи независимост е чрез война, която нито Англия, нито ЕС ще започнат в момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още