IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц обеща на германците повече подкрепа за смекчаване на удара от инфлацията

Действащите мерки за подкрепа в Германия са на стойност над 30 млрд. евро

18:59 | 06.07.22 г. 4
<p>
	Германският канцлер Олаф Шолц.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Германският канцлер Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц обеща да предостави на германците още финансова помощ за смекчаване на бремето от растящите разходи за живот, предава Bloomberg.

Администрацията на Шолц прокара два пакета от мерки за смекчаване на последиците от по-високите цени и трябва да последват още мерки, каза той пред депутатите в сряда.

„Трябва да видим какво можем да направим, за да защитим гражданите от драматичните ръстове на цените“, заяви той в Берлин.

След първа среща в понеделник германският лидер заяви, че ще се срещне отново с представители на работодатели, профсъюзи и Бундесбанк през септември. Едно от редките съвместни усилия цели да улесни процеса и да предотврати противоречащи си предложения, заяви Шолц.

Настоящите политики за подкрепа на Германия, които са на стойност над 30 млрд. евро, включват премахване на по-високия данък върху електрическата енергия, билети за градския транспорт с огромна отстъпка и отпускане на еднократни плащания от 100 евро на дете и 300 евро за всеки човек, който плаща данък върху доходите си.

Шолц сравни настоящия ръст на цените с кризата с инфлацията от 60-те и 70-те години на миналия век. Той може да се задълбочи, тъй като свиването на газовите доставки от Русия застрашава да предизвика последици за германската индустрия и да тласне най-голямата икономика в Европа до ръба на рецесията.

За да отговори на нарастващата криза, кабинетът на Шолц предложи във вторник закони, които ще позволят на правителството да спаси енергийни компании, които не успяват да изпълняват доставки на фона на растящите цени.

Засилените правомощия, които се очаква да бъдат приети от парламента тази седмица, позволяват на държавата да предлага спасителни пакети, включително придобиване на дялове и предоставяне на извънредни заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Един американец ми разправяше за политиците: професионални лъжци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
а "подкрепата" / инфлацията / , ше я платят пак плебеите ... и тия дето се натискат да влязат в еврокошарата също...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
През своето изходящо отверстие. Добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
Шолц да почва да произвежда газ и да го подава през своят ***. Днес чета (дано не е вярно), че германците са пленили ("конфискували") три кораба на Газпром. Ако е вярно - германците да се готвят да се топлят, горейки б-кл-ци в саморъчни кюмбета и да ядат само картошки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още