IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц: Германия ще действа, ако инфлацията не бъде укротена скоро

Цените трябва да се следят внимателно, в случай че прогнозите за тяхното намаляване се окажат грешни, изтъква бъдещият канцлер на Германия

22:30 | 30.11.21 г. 2
<p>
	Олаф Шолц.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германското правителство трябва да предприеме мерки, ако темпа на инфлация не се забави скоро, заяви бъдещият канцлер на най-голямата европейска икономика Олаф Шолц, цитиран от Bloomberg. 

Повишаването на цените в Германия е резултат от щедрите правителствени разходи за справяне с пандемията от коронавирус, както и от скока на разходите за енергия, като това не може да бъде прието в дългосрочен план, изтъква Шолц във вторник в интервю за Bild TV. Той се позова на прогнозите на анализаторите, че инфлацията, която сега е 6%, ще се успокои. 

„Ако това не стане така, трябва да направим нещо“, посочва финансовият министър без да уточнява какво може да представлява това действие. „Не трябва да се стремим към висока инфлация, каквато имаме днес“, каза той, добавяйки, че развитието при цените „трябва да се следи много, много внимателно“, в случай че прогнозите за тяхното намаляване се окажат погрешни.

Шолц, който се очаква да положи клетва като нов канцлер на Германия, наследявайки на поста Ангела Меркел, следващата седмица, говори само часове след публикуването на данните за инфлацията в еврозоната, която се ускорява да рекордно високо ниво.

германия германия

В понеделник бяха публикувани и новите данни за Германия. Потребителските цени в страната се повишават през ноември с годишен темп от 6% съгласно хармонизирания показател за Европейския съюз. Националният показател за инфлацията бележи ръст от 5,2%, което е най-високото му ниво от 1992 г.

Опциите на Шолц не са ясни. Независимостта на ЕЦБ е заложена в договор на ЕС, забраняващ политическа намеса. Една от възможните мерки, използван и от Франция, е предоставяне на 100 евро на домакинство като „компенсация при инфлация“.

Германските граждани са особено чувствителни към покачващите се цени поради опита на страната в началото на XX век, когато хиперинфлацията нанася хаос в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Hahoto2
преди 2 години
В момента няй-много за информацията допринасят високите цени на електроенергията, заради налагането на зелената сделка. Повече от половината ТЕЦ на въглища в Европа вече не работят, други 25 процента от базови станаха върхови,т.е. само при нужда. Това направи Европа зависима от капризите на времето - слънце, вятър и капризите на вносителите на газ и д-р. фосили. Високите СО2 такси, също повишават цените на тока. Всичко това вещае зима с още по-голяма инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 2 години
Проблема е че ясно се вижда как ЕЦБ не е независима ,а си е изцяло зависима и слугуваща на задлъжнелите икономики като Италия ,Франция ,Португалия,Испания и Гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още