IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле сравни Мартин Шулц с Доналд Тръмп

Финансовият министър обвинява кандидат-канцлера във „високопарно дърдорене“

15:10 | 10.02.17 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле вижда общи неща между кандидата за канцлер на Германия от страна на Германската социалдемократическа партия (SPD) Мартин Шулц и американския президент Доналд Тръмп.

„Когато Шулц подтиква своите поддръжници да викат „Make Europe great again“, то това почти буквално повтаря Тръмп“, казва Шойбле в интервю за Spiegel.

Популисткият начин, по който Шулц подхожда към предполагаемото разделение на обществото, следва де факто методите от предизборната кампания в САЩ, смята финансовият министър. 

Шойбле заявява, че кандидатът на SPD би направи по-добре, ако „малко се замисли". „Той говори за Германия по един лош начин, по който не би трябвало да го прави който и да е кандидат-канцлер. При това страната и германците сега са много по-добре, откогато и да е. В момент, в който в света се увеличава изкушението чрез популизма, политиците не трябва да говорят, както г-н Шулц", каза Шойбле.

„Ако той иска да се бори с популизма, както твърди, тогава трябва да взема предвид тези фактори", пояснява финансистът.

На самия Шулц сравнението едва ли ще се хареса. Преди дни той отправи силна критика към американския президент.  В интервю за Spiegel той нарече магната от пазара на недвижими имоти „изключително опасен за демокрацията". Тръмп „си играе с сигурността на западния свят", поясни той и призова канцлер Ангела Меркел да се дистанцира ясно от Вашингтон.

Сега Шойбле обвинява Шулц в „високопарно дърдорене“. Според него кандидат-канцлерът не е и борец срещу статуквото. „Шулц не е аутсайдер, който идва от гората. Години наред той бе в Европейския парламент, и то в последните години като председател. Ако това не е статукво, то кое е“, пита реторично Шойбле.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 7 години
Нещо в последно време словото в устите на лидерите на западния свят започна да играе някаква странна, гротескна роля, да живее в някакъв друг, свой измислен свят... Май вече никой не си дава сметка какво говори и какво върши... Всичко заприлича на някаква комедия на абсурда!!!!! Колко трябва да си загубил представа за реалността, за да поканиш цвета на бойците на Ислямска държава в дома си и да сравниш *** Шулц с нереза Тръмп.. ?!!! Та^шак, г-жа Петрова, л^айно в коридора! хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
То това е забавното. В САЩ левите сравняват Тръмп с Хитлер. В Германия левите сравняват Шулц с Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan.r
преди 7 години
Не бе братле, тоя Шойблето е мега левия, просто много дърдори.Разликата е, че Тръмп през живота си е направил много, а тоя е професионален политик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Почна се. Следващата стъпка е да го сравнят с Хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още