IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле се съгласи, че еврото е твърде евтино за германската икономика

Германският финансов министър обвини ЕЦБ, че поддържа твърде нисък курс на валутата за неговата страна

12:45 | 06.02.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле наля масло в трансатлантическия спор, въртящ се около подходящата стойност на валутния курс на еврото, обвинявайки Европейската централна банка (ЕЦБ), че го поддържа твърде ниско за неговата страна, съобщава CNBC.

Коментарите на Шойбле за германското списание Tagesspiegel през уикенда идват след критиките на топ съветника на президента Доналд Тръмп Питър Наваро. Той заяви миналата седмица, че Германия експлоатира САЩ и други страни членки на ЕС, използвайки „изключително подценена“ валута, за да отбележи сериозен търговски излишък.

Коментарите на Шойбле до голяма степен се възприемат като опит да се отклони заплахата срещу Германия към паричната политика на ЕЦБ и следват изказването на германския канцлер Ангела Меркел от миналия вторник, които подчертават независимостта на централна банка на блока.

„Валутният курс на еврото, строго погледнато, е твърде нисък за конкурентната позиция на германската икономика“, цитира Tagesspiegel финансовия министър.

„Когато председателят на ЕЦБ Марио Драги възприе експанзионистична парична политика, му казах, че това ще доведе до излишък в германския износ. Тогава обещах, че няма публично да критикувам възприетия курс. Но и не искам аз да бъда критикуван за последствията на тази политика“, добавя Шойбле.

Много коментатори подкрепиха твърдението на Наваро от миналата седмица, че нивото на валутата е твърде ниско за най-голямата икономика в еврозоната, макар че опитът за това да се обвини германското правителство не срещна подобна подкрепа.

Критиката на Наваро е „логична“, казва Стивън Шабо, изпълнителен директор на Transatlantic Academy, базиран във Вашингтон форум за проучвания и диалог между германските и американските институции.

„Германия управлява големи излишъци по текущата сметка със САЩ и отказва да намери начини да увеличи местното търсене, за да коригира дисбаланса, които тези излишъци са създали“, каза Шабо по CNBC.

“Еврото е подценено и ако днес имаше германска марка, курсът ѝ спрямо долара щеше да е много по-висок“, казва той.

Шойбле коментира и предстоящото излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), явно омекотявайки реториката, повтаряна от много лидери на ЕС през последните месеци, че Великобритания не трябва да очаква да получи по-добра сделка, когато е извън блока, отколкото когато е вътре.

Неговото твърдение, че ЕС трябва да признае ползите, които Ситито му осигурява, като сключи „разумна“ сделка с Великобритания, показва обрат спрямо по-твърдата му линия по отношение на задълженията, които Великобритания може да очаква след Brexit.

“Не искаме да наказваме британците за тяхното решение“, казва Шойбле за Tagesspiegel. “Искаме да запазим Великобритания близо до нас“.

„Лондон предлага качество на финансовите услуги, които не могат да бъдат намерени на континента. Това ще се промени малко след отделянето, но трябва да намерим разумни правила с Великобритания“, добавя той.

Коментарите на Шойбле съответстват на оставеното от него впечатление през 2016 г. у генералния директор на Британската търговска камара Адам Маршал.

„Радвам, че такъв важен човек като Волфганг Шойбле казва това. На нашата конференция миналата година го попитах „Какво ще правите, ако Великобритания напусне ЕС?“. Това, което ми каза, бе „Ще плачем“ - може би всъщност този път казваше истината“, каза генералният директор пред CNBC в понеделник.

„Мисля, че германските компании, с които говорим, искат да видят, че търговските потоци между Великобритания и останалата част от ЕС ще продължат. От гледна точка на финансовите услуги смятам, че трябва да се поеме курс за запазване на ролята на Великобритания, помагайки на останалата част от еврозоната да финансира компаниите си. Мисля, че е от взаимен интерес да се постигне добра сделка“, заключава Маршал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 2
emilioner
преди 7 години
Това ми прилича на кумчо вълчо слага агнешката кожа на гърба си преди да нападне стадото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още