IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: МВФ участва за последен път в спасителна програма

Заемите за Гърция, дадоха резултат, но не решиха проблемите ѝ, каза германският министър на финансите

16:56 | 01.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ), който заедно с със страните от еврозоната е кредитор на Гърция, няма да участва повече в спасителна програма, посочи германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю, публикувано днес в гръцкия в."Та неа" и цитирано от АФП.

Ние всички се споразумяхме, че третата гръцка спасителна програма (2015-2018 г.) ще бъде последната с участие на МВФ, каза Шойбле, които е известен с непримиримостта си по въпроса с преструктурирането на гръцкия дълг.

МВФ непрекъснато настоява за облекчаване на гръцкия дълг, което според фонда е начин, да се даде възможност за съживяване на гръцката икономика.

МВФ, който участваше финансово в първите двете спасителни програми за Гърция, присъства и в третата програма, но засега отказва да предостави пари, ако еврозоната не реши да облекчи гръцкия дълг (възлизащ сега на 180% от БВП).

Най-вече под натиска на Берлин, еврозоната все още не се е произнесла по трудния въпрос за гръцкия дълг, като отлага този въпрос за следващата година.

Според Шойбле "правилата на МВФ отговарят на страна, която разполага със своя в собствена парична единица, а не на страна член на валутен съюз".

„Гърция, която е част от еврозоната, се мъчи да стане конкурентоспособна в една среда на валутен паритет", отбеляза още Шойбле. 

Международните заеми, предоставени на страната след избухването на кризата с дълга през 2010 г., които бяха придружени със строги мерки за икономии,  дадоха резултат, но не решиха проблемите, каза германският министър на финансите. Той изрази надежда, че до края на сегашната спасителна програма, която изтича през 2018 г., ще се намери решение.

Според Шойбле Европейският стабилизационен механизъм ЕСМ би трябвало да се трансформира във Европейски валутен фонд, за да отговори на евентуални нужди на страните членки на еврозоната.

От своя страна ръководителят на Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) Клаус Реглинг потвърди в интервю, публикувано днес в друг гръцки вестник, че "има дискусия в Европа за засилване на валутния съюз".

Еврозоната трябва да стане по-малко уязвима и аз съм сигурен, че ЕСМ ще играе по-важна роля, ако се появи нова криза, подчерта Реглинг.

Ние можем да поемем някои отговорности, с които разполагаше МВФ през последните години, и мисля, че има широк консенсус, за да се стигне до това в бъдеще, каза Реглинг пред в."Вестник на редакторите".

Клаус Реглинг разговаря в сряда в Атина с гръцкия премиер Алексис Ципрас и с министъра на финансите Евклидис Цакалотос за перспективите на гръцката икономика.

Ако реформите продължат през следващите 14 месеца, Гърция ще може да се върне на международните пазари, изтъква още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още