IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Гърция не се нуждае от нова спасителна програма

Дълговете на Гърция ще бъдат основната тема на разговорите на Еврогрупата в Малта по-късно днес

10:44 | 07.04.17 г.
<p>
	Снимка:<em> Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция не се нуждае от нова спасителна програма и ще излезе на пазарите през 2018 година. Тази увереност изрази германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Ana Mpa. Шойбле е един от най-големите критици на Атина и действията на кабинета на крайнолявата СИРИЗА, която управлява страната в коалиция с "Независимите гърци" (ANEL).

Думите на германския финансов министър идват броени часове преди решителната среща на Еврогрупата в Малта. На нея основната тема ще бъде Гърция и споразумението по втория преглед на програмата.

От месеци Атина и кредиторите преговорят по постигнатите реформи. Според гръцките медии спорни все още остават нужните промени на трудовия пазар, в социалната сфера и особено разходите за пенсии, както и реформите в енергетиката.

Преди дни гръцкият премиер Алексис Ципрас предупреди, че ако не бъде постигнато споразумение на 7 април, ще свика извънредна среща на върха на страните от еврозоната, обвинявайки кредиторите, че са отправили искания в последния момент. Тези негови думи предизвикаха и реакция на подкрепа от страна на германския канцлер Ангела Меркел.

Германия е един от най-големите европейски кредитори на Гърция. Дълговете на южната ни съседка са болна тема за политиците в страната, особено на фона на предстоящите през септември парламентарни избори.

Една от спорните теми по отношение на гръцките дългове между Атина и Берлин е участието на Международния валутен фонд (МВФ) в спасителната програма. "Очаквам МВФ да остане в програмата", коментира днес Шойбле. Според него не е важно с колко участва институцията, а самото й участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още