IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Гърция може да си гарантира нов спасителен заем в края на май

Международният валутен фонд също явно е готов на компромис по условията за облекчаване на дълга

17:32 | 12.05.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви в петък, че Гърция може да си гарантира нова спасителна сделка по-късно през май на фона на преговорите между кредиторите на Атина и очевидното омекотяване на позицията на Международния валутен фонд (МВФ) по облекчаването на дълга, съобщава Wall Street Journal.

Все още подкрепям постигането на решение, поне политическо такова, на срещата на еврогрупата“ на 22 май, каза Шойбле, докато се насочваше към среща на финансовите министри от Г7. „Готови сме да следваме това, което се договорихме през май 2016 г., това е основата, върху която работим“.

В предишни случаи германски представители са казвали, че няма нищо за обсъждане отвъд споразумението от миналата година и всяка друга тема на преговори ще трябва да изчака до следващата година.

Междувременно високопоставен представител на МВФ сигнализира какъв формат ще има оформящото се политическо решение след разговорите между кредиторите на Гърция преди срещата на Г7. МВФ явно е готов на компромис по условията за облекчаване на дълга, но все още иска да осигури смятаните от него по-надеждни икономически цели.

Все още няма достатъчно яснота“, каза управляващият директор на МВФ Кристин Лагард за репортери преди срещата на Г7. „Нашите европейски партньори трябва да бъдат по-конкретни за условията по облекчаването на дълга, който е наложителен“.

Европейските пазари показват съживен оптимизъм, че Гърция може да си спечели нов кръг от дълго търсенето спешно финансиране, включително обещание за облекчаване на дълга, през следващите седмици.

Европа и МВФ обявиха, че икономическите реформи на Гърция са достатъчни за нови спасителни средства. МВФ обаче твърди, че може да се присъедини към ново финансиране едва след обещание от Европа да облекчи дълга на Атина – условие, което засега Германия не бе склонна да изпълни. Гръцките представители казват, че ръководителите са близо до политически компромис, който ще гарантира на задлъжнялата страна средства, за да плати навреме няколко големи дължими суми през юни и юли.

Без спасителния транш Атина рискува да изпадне в дефолт, а има и опасност от нови финансови сътресения на европейските и глобалните пазари и съживяване на заплахата за излизане на Гърция от ЕС.

Определено постигнахме напредък“, каза високопоставен представител на МВФ в петък. „Но все още се нуждаем от повече реализъм в допусканията и повече конкретика по облекчаването на дълга“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още