IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шойбле: Европа рискува провал на възстановяването с неефективни реформи

ЕС твърде дълго е спорил за размера и разпределението на парите от фонда, но не и за какво да се харчат, коментира бившият финансов министър на Германия

11:24 | 26.01.21 г. 5
<p>
	Волфганг Шойбле. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Волфганг Шойбле. Снимка: архив Ройтерс

Европа рискува да се провали в мисията си да подобри перспективите пред растежа си с фонда за възстановяване на стойност 750 млрд. евро. За това предупреждава бившият министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле.

Той поставя под въпрос способността и капацитета на държавите членки да приложат тежки икономически реформи, пише FT.

„Липсва реален напредък, липсва ефективност при изпълнението на [програмите за реформи] в държавите членки“, коментира Шойбле пред изданието, като допълва, че тези трудности го притесняват.

Шойбле, който в момента е председател на Бундестага, казва, че ЕС е прекарал твърде дълго време в спорове относно размера на фонда и начина, по който трябва да се разпределят парите, а не е помислил достатъчно за какво да похарчи средствата.

„Трябваше отдавна да дефинираме в кои области държавите членки трябва да инвестират тези средства - изкуствен интелект, цифровизация, политики за справяне с изменението на климата“, казва той.

Неговите забележки резонират с коментарите на други европейски служители, които се притесняват, че държавите от ЕС се „влачат“, като представят подробни предложения за това как възнамеряват да похарчат парите от фонда.

Бившият германски финансов министър е известен привърженик на политиката на строги икономии, провеждана от еврозоната след глобалната финансова криза и кризата с държавния дълг. Той подкрепяше и излизането на Гърция от еврозоната през 2015 г.

С избухването на пандемията обаче Шойбле демонстрира коренно различно мислене и публично отхвърли по-консервативните си възгледи за фискалната политика. Той одобрява изключителните усилия на ЕС за спасяване на блока от икономически колапс.

Центърът на тези усилия е фондът за възстановяване, който ще доведе до теглене и на съвместен дълг – нещо, на което германският канцлер Ангела Меркел се противи от години. Според Шойбле това е „правилният отговор“ на тази криза.

Комисията обвърза освобождаването на средства от фонда за държавите с икономически реформи, предназначени да осигурят трайни подобрения на перспективите за растеж на страните бенефициери и по-специално да стимулират иновациите, цифровизацията и да улеснят преминаването към зелена икономика.

Държавите от ЕС трябва да представят подробни планове за реформи пред Брюксел до април, в които да посочат как те планират да използват заемите и безвъзмездните средства от фонда за възстановяване. След това Комисията ще ги прегледа, като целта е първите плащания да бъдат направени през втората половина на 2021 г.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на комисията, каза миналата седмица, че плащанията ще бъдат предмет на постигането на „конкретни и измерими етапи“ и че остава „много работа“. Според него някои държави членки трябва да бъдат по-точни при определянето на това кои точно събития ще предизвикат плащания.

Според Волфганг Шойбле ЕК има само „ограничена компетентност“ да проверява как държавите инвестират средствата, които получават. „Когато попитате какво всъщност се случва с парите, това може дори да доведе до правителствени кризи, както виждаме в Италия“, посочва той.

Според него програмите на отделни държави няма да са достатъчно амбициозни. „Много добре знаем какви спешни стъпки трябва да предприеме всяка държава, за да направи европейската икономика по-силна, по-иновативна, динамична и по-способна да се конкурира в световен мащаб“, казва той.

Но не само страните от Южна Европа са критикувани за плановете за реформи, които са представили в Брюксел. Според служители в Берлин комисията е недоволна и от първоначалните предложения на Германия и по-специално от липсата на ентусиазъм за реформиране на пенсионната система.

Шойбле одобрява и идеята на ЕС да улесни държавите членки да се справят с икономическите ефекти от пандемията, като отмени бюджетните правила на блока до края на 2021 г. В миналото той винаги се е противопоставял на опитите за смекчаване на ограниченията за дълга и дефицита, но сега е по-отворен към идеята. Той казва, че е съгласен с тези, които настояват пактът за стабилност и растеж да бъде реформиран, преди да бъде възстановено действието му, защото след пандемията много неща ще са различни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Шойблето е време да разбере, че ако Германия и другите по богати страни в ЕС искат да печелят от големия пазар, ще трябва да споделят своята печалба с по бедните държави. Само с реформи няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto2
преди 3 години
Зелев, Зелев какво ти пречи тричането на кучетата. Какво ти пречат и базовите мощности, работещи с местен ресурс. Изкуственият интелект и цифровизацията ще дойдат така или иначе. ВЕИ ще продължат да увеличават дела си постепенно. Това ли са ни проблемите...? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
"Дори и озоновата дупка се затвори тези дни, но за това някак си не се тръби!" ... google --> the montreal protocol on substances that deplete the ozone layerоткъдето искаш се образовай и както искаш , начетен човек си , нема ти давам наклон ... :))) ... кеф ти графики , кеф ти изследвания , кеф ти научно популярни четива , даже и конспирацийки излизат ... 220х резултата ... ако искаш да ме убедиш , че е естествен процес , а не контролиран от човечествето , дай нещо дето да поприказваме в/у него ... смислено ...------------------------------------импа се е отдал на пост и молитва и са си решил да го заместиш по темата с екзистенциалният въпрос : хората (изгаряне на фосили , разчистване на тропическите гори , отглеждане на ***) ли са причината за затоплянето или така си дими земята ... ?! ... от 2010 антизатоплистите тръбят :google --> глобалното затопляне е измама . от 2020 ни чака ледникова епоха .е , годината е 2021 , искам си ледниковата епоха , къде е ... ?! защо 2020 е най-топлата година откакто мерим температури на земята ... ?! обясни ми го с този 1% ... моля ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 3 години
Зелков,По света - обездвижване на патките и гушенето/натъпкването/ им с храна догоре, за да правят гъши пастет.По света - изпочупването на крайниците на кучетата, за да отекат ден преди да ги заколят - за по-добър вкус.По света - държането на жените в хареми, а за изневяра претрепването им с камъни(първия камък се хвърля от бащата)По света - отмяна на абортите, вкл и при 'лоша' бременностСписъкът е дълъг.А тази мантра за "политики за справяне с изменението на климата" може да я пробутваш само на необразованите. За всички е ясно, че човекът е само 1% и по-малко от факторите, влияещи върху него.Дори и озоновата дупка се затвори тези дни, но за това някак си не се тръби!В БГ варварските обичаи един по един си отиват, все по-малко са практикуващите ги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
по света - "политики за справяне с изменението на климата",у нас - теменужка --> "въглищните ни централи са наши базови мощности, с хоризонт до 2050 година"по света - "изкуствен интелект и цифровизация",у нас - тричане на кучетата (бесене на кучетата, цирене\церене на кучетата\кундене) е обичай изпълняван на празника чист понеделник , според народното вярване, цели да предпази домашните кучета от болестта бяс ... :))) ... шъ съ оправим казваха едни герои от близкото минало ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още