IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell обяви радикален курс на икономии, реже до 9 хил. работни места

Свитото търсене, ниските цени на петрола и акцентирането върху възобновяеми източници принуждават британско-холандския гигант да потърси обрат

13:25 | 30.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Британско-холандската петролна компания Shell обяви нови мерки за строги икономии. През следващите две години трябва да бъдат съкратени общо до 9000 работни места. В същото време трябва да се направят икономии в най-важното досега подразделение - за добива и производството на нефт и газ.


Парите, които се спестяват от подразделението за проучвания и добив Upstream, сега трябва да се инвестират в разширяване на бизнеса с възобновяеми енергийни източници и електричество.

„Все още ще имаме малко нефт и газ в енергийния си микс през 2050 г., но основният ни акцент ще бъде върху устойчивото електричество, с биогорива, водород и други алтернативни решения“, заяви главният изпълнителен директор на Shell Бен ван Бюрден в сряда, цитиран от Bloomberg.

Програмата за строги икономии, известна вътрешнофирмено като „Project Reshape“, е най-драстичната мярка досега в пренастройката на петролния гигант. След повече от век на постоянно нарастващо търсене на нефт и газ индустрията е изправена пред повратна точка.

За Shell тя започна преди година и половина, когато членът на управителния съвет Мартен Ветцелар обяви, че петролната компания възнамерява да стане най-големият доставчик на електроенергия в света - и по този начин започна най-голямото преструктуриране в историята на компанията.


До 2035 г. електричеството ще се превърне в четвъртия стълб на групата заедно с петролния, газовия и химическия бизнес и ще генерира тридесет процента от продажбите. По този начин Shell стана една от първите петролни компании, които отговориха на основните промени, застрашаващи бизнес модела на някогашната най-мощна индустрия в света.

От години натискът от страна на политиците, екологичните активисти и съобразяващите се с климатичните промени инвеститори  върху големите корпорации се увеличава. В същото време възобновяемите енергийни източници стават по-евтини и отчитат силен ръст. Внезапният срив в търсенето на петрол по време на пандемията на коронавируса изправи индустрията пред допълнителен проблем. Цената на петрола дори падна под нулата и в момента е средно малко под 40 долара за барел сорт Брент.

Лидерите в бранша Exxon Mobil, Chevron, Shell, BP и Total отчетоха загуби за двуцифрени милиарди евро и в същото време намалиха инвестициите си с подобна сума. В Съединените щати много млади фракинг компании фалираха през последните няколко месеца, BP съкращава 10 000 работни места, в Chevron са застрашени 6 000 позиции, а Exxon Mobil също обяви глобални съкращения за още неизвестен брой.

Докато американските петролни компании като Exxon Mobil и Chevron все още се концентрират върху добива на изкопаеми горива, конкуренцията в Европа е под значително по-голям натиск поради по-строгите национални и европейски изисквания за преминаване на бизнеса към по-щадящи климата форми на енергия. Ето защо Shell, BP, Total, италианската Eni Group и норвежката Equinor обявиха, че ще бъдат напълно климатично неутрални до 2050 г.

За Shell това означава по-малко пари за нови нефтени и газови проекти. Вместо това компанията смята да се концентрира върху определени основни региони като Мексиканския залив, Нигерия и Северно море. Също така се планират значителни икономии в областта Integrated Gas, в която е вкаран бизнесът с втечнен природен газ (LNG).

Но също така сегментът Downstream, т.е. преработката и продажбата на сурови петролни продукти, трябва да бъде посмален. Предстои да бъдат продадени седем от общо 17 рафинерии и има планове за разширяване на производството на нисковъглеродни горива като биогорива.

„Трябва да мислим повече за бъдещето на нашите клиенти и по-малко за бъдещето на нашите заводи“, заяви наскоро изпълнителният директор на Shell ван Бюден в интервю за холандския вестник Het Financiele Dagblatt. Това, по думите му, значи производството на по-малко петрол и газ.

За Shell Германия трябва да се превърне в тестовата площадка за преобразуването. Във вторник вечерта петролният гигант обяви по време на свое събитие в Берлин, че иска да стане най-големият производител на водород в страната. Освен това рафинериите трябва да произвеждат повече алтернативни горива и да преработват по-малко петрол.

1000 зарядни станции за бързо зареждане ще бъдат добавени към помпите с логото на мидата, а производството на вятърна енергия в открито море също ще се превърне в опора. "Ще бъдем съвсем различна компания", каза шефът за Германия Фабиан Циглер.

Всъщност пълният обхват на „Project Reshape“ едва ли ще стане очевиден до края на годината. Тогава трябва да бъде представен и окончателният план за преструктурирането.

Дълго обещаният тест за „Big Oil“ изглежда отдавна пристигна. Това стана най-късно ясно миналата седмица, когато британската петролна компания BP обяви края на петролния бум. „В съвременната енергийна история никога не е имало абсолютен спад в търсенето на изкопаеми горива. Това се променя сега“, обяви главният икономист на BP Спенсър Дейл с каменно изражение  при представянето на годишния енергиен доклад на концерна.



Досега експертите винаги са говорили за постоянно нарастващо търсене поне до 2040 г. Сега причинената от коронавируса криза изглежда ускорява края на петролната ера. Компаниите за изкопаеми енергийни източници бързат в преустройството си - поне в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още