IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефчович: ЕС ще опита да запази транзита на газ през Украйна

Този маршрут е важен за енергийната сигурност на Европа, смята комисарят

19:57 | 13.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейския съюз (ЕС) ще се опита да запази транзита на природен газ по трасето през Украйна, коментира комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович в Хелзинки.

"Смятаме, че след 2019 година сегашният най-голям транзитен маршрут - през Украйна, трябва да продължи да функционира, защото той е много важен за енергийната сигурност на Европа", каза Шефчович, цитиран от ТАСС.

В момента в Европа газ от Русия влиза по три основни трасета - през "Северен поток" в Германия, през "Ямал" и през Украйна. В "Газпром" обаче планират да се откажат от транзита през Украйна, посочвайки като мотив остарялата мрежа на страната, което е предпоставка за несигурност на доставките.

Затова и в Русия работят по два нови проекта - "Турски поток", който се строи по дъното на Черно море към Турция и разширението на "Северен поток", за който още няма решение. В Европейската комисия настояват да се водят двустранни преговори с Москва за новия газопровод. Според информация на Der Spiegel обаче мнението на юридическия екип на Съвета на ЕС смята, че няма правно основание за мандат за такива преговори

В Украйна пък предлагат ЕС да купува газ от границата на Русия. В този случай Киев ще предлага транзитните услуги на общността, не на "Газпром" и ще бъдат преодолени притесненията на руската страна за състоянието на украинската газопреносна мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още