IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на отчетите вдъхна нов оптимизъм на европейските пазари

Британският бенчмарк FTSE 100 добави 1,9%. По-малки, но отново над един процент са ръстовете при германския измерител DAX и френският САС

19:11 | 28.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейските пазари завършиха борсовата сесия във вторник на положителна територия благодарение на новата порция отчети, както и продължаващите новини за облекчаване на мерките за борба с коронавируса, съобщава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа повишение от 1,54%, като банковият сектор отчете ръст от 4,6%, като по-голяма част от секторите и всички водещи борси приключиха с увеличения за деня.

Британският бенчмарк FTSE 100 добави 1,9%. По-малки, но отново над един процент са ръстовете при германския измерител DAX и френският САС – съответно 1,27% и 1,43%.

Междувременно глобалните стокови пазари отново са фокусирани върху цената на петрола, която успя да компенсира част от по-раншните си загуби в търговията следобеда. Фчърсите върху американския сорт WTI с доставка през юни поевтиняха с над 5% до 12,10 долара за барел.

По-рано през деня американските цени на петрола се сринаха с близо 20%, продължавайки спадовете от понеделник с 25% на фона на продължаващите страхове, че хранилищата по света бързо се запълват.

Коронавирусната пандемия остава основен двигател на пазарите, които сега очакват с надежда постепенното отваряне на икономиките, което държавните власти в редица държави по света вече потвърждават. До момента над 3 млн. души са или са били заразени с коронавирус, а над 210 800 са загиналите.

При корпоративните новини редица европейски банки представиха днес отчетите си за първото тримесечие на годината. Най-голямата европейска банка HSBC съобщи, че печалбата й преди облагането с данъци е спаднала с 48% на годишна основа, а приходите са се понижили с 5% до 13,7 млрд. долара. Въпреки това листнатите в Лондон книжа на кредитора поскъпнаха с над 1% във вторник.

Швейцарската UBS също представи данните си за първото тримесечие, от които стана ясно, че банката е записала 40% увеличение на печалбата си за трите месеца спрямо миналата година. Разпределената нетна печалба между акционерите ще е в размер на 1,6 млрд. долара. Акциите на кредитора поскъпнаха с над 7%.

Петролната компания ВР не можа да отговори на очакванията за представянето си най-вече заради продължаващия спад на цените на „черното злато“. Производителят регистрира печалба от 800 млн. долара, което представлява спад с 6,7% спрямо записаните за същия период преди година 2,4 млрд. долара. Въпреки това и тук налице бе поскъпване на книжата с близо 2,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Изобщо не са толкова зле отчетите - ВР - малък спад на. ХСБЦ - спада печалбата, първото тримесечие в Хонконг и Китай имаше карантина - а там е основният бизнес на - но поне спадът на приходите е минимален. Жалко че спряха дивидентченцето - дано от на есен пак започнат да снасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още