IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 ще струва 8 млрд. евро

30% от финансирането на проекта ще дойде от акционерите, а останалите - от банкови заеми

20:06 | 26.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
"Северен поток" 2 ще струва 8 млрд. евро

Разширението на "Северен поток" ще струва 8 млрд. евро, изчисли финансовият директор на проектната компания Nord Stream 2 Пол Коркоран, цитиран от руската информационна агенция ТАСС.

По време на конгрес в Санкт Петербург той посочи, че бюджетът на проекта е в рамките на 8 млрд. евро и се надява да се вместят в него. 30% от финансирането ще бъде осигурено от акционерите в проекта, а останалата част от средствата - чрез заеми от банки.

Коркоран е убеден, че няма да има проблем да бъдат привлечени заемни средства за изграждането на газопровода по дъното на Балтийско море.

Цената на газа през новото съоръжение ще бъде конкурентна, дори и по-ниски от цената на суровината, която влиза в Европа през Украйна, допълни още той.

"Европа се нуждае от по-големи количества газ, проектът съответства на условията на пазара в Евросъюза, макар и да среща известна критика от страна на Брюксел", каза още представителят на Nord Stream 2.

Проектът за разширението на "Северен поток" предвижда изграждането на още две тръби по дъното на Балтийско море с общ капацитет от 55 млрд. куб. метра на година. Акционери в проекта са "Газпром" (с 50%) и E.ON, BASF/Wintershall, Shell, OMV и ENGIE , всяка от които държи дял от 10%.

"Северен поток" 2 вече предизвика остри критики сред държавите от ЕС. Комисарят по енергетиката в ЕС Мигел Ариас Канете вече коментира, че газопроводът няма да повиши енергийната сигурност на Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
...американски...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Северен 2 , Кримски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още