IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Северен поток 2“ ще бъде отложен до средата на 2020 г.

Газопроводът няма да влезе в експлоатация до края на годината, все още липсват разрешителни за строеж

20:18 | 17.05.19 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ ще се забави поради липсата на разрешителни за строежа в Дания. Сега операторът очаква да започне дейността едва през втората половина на 2020 г., предава DPA.

През април 2017 г. Nord Stream 2 подаде първата заявка за строеж заедно с оценка на въздействието върху околната среда пред Датската енергийна агенция DEA. Междувременно, по настояване на DEA, в Копенхаген са били получени още две предложения за маршрута – едно северозападно от Борнхолм (2018 г.) и едно на югоизток (2019 г.), но датчаните все още не са дали разрешение за строеж на газопровода.

Оттогава всички останали страни са дали зелена светлина. В германските, шведските и финландските води полагането на тръбите вече е започнало, но липсата на решение от Дания спъва проекта.

Така първоначално насроченото стартиране на дейност в началото на годината вероятно няма да се случи. „Предвижда се тръбопроводната система да бъде завършена през втората половина на 2020 г. и тогава да е готова за транспортиране на газ", заявява в последния си доклад операторът Nord Stream.

Дания обяснява своето колебание с опасенията си за околната среда и безопасността. Но е очевидно, че страната не бърза с оценката си за алтернативния маршрут. Компанията оператор Nord Stream пък обвинява Дания в умишлено забавяне на процеса на одобрение - по политически причини. 

Всъщност от години има спор по проекта. С помощта на този маршрут Русия възнамерява да прекрати транзита на газ през Украйна. Москва нарича газопровода чисто търговски проект, но, разбира се, има и политически мотиви за изграждането на скъп тръбопровод с дължина от 1400 километра, инвестиционна стойност от 9,5 милиарда евро и годишен капацитет от 55 милиарда кубически метра газ. Защото Кремъл всъщност не иска да финансира властите в Киев с милиарди евро от транзита на газ.

Политическият натиск идва основно от Вашингтон: САЩ обсъждат от години възможните санкции срещу проекта. Американският президент Доналд Тръмп вече критикува остро Nord Stream 2. Неговата аргументация: Европа, особено Германия, ще влезе в зависимост от Русия. Вместо това той рекламира вноса на американски LNG газ.

Но недоволство от проекта, в който участват руската "Газпром" и енергийните доставчици Engie, OMV, Shell, Uniper и Wintershall, има и в Брюксел. Въпреки че Европейската комисия не блокира строителството, тя иска да наложи нови правила, за да засили контрола си върху газопровода, като същевременно подпомага Украйна в преговорите за нов договор за газа.

Настоящото транзитно споразумение изтича в края на годината. Досега Москва и Киев не успяват да се споразумеят за удължаване. Страните в конфликта не проявяват никакво желание за компромис в преговорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 10 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Надява се разбрахте, че квалификацията "неуко момче" се отнася само и единствено за императора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Ти си неуко момче. Отворих сайта на Газпром и чета цени на акициите му(който иска да го направи). На 08.04.2012 г цена -249,90 рубли. Цена 16.05.2019 година-202.70 рубли. Оставям на теб да пресметнеш колко са загубили акционерите, като имаш в предвид че долара е струвал около 30 рубли тогава, а сега е 65 рубли. В момента акциите имат възходящ тренд, продавай защото следва низходящия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
Кух *** живеещ при майка си!и на 99 да станеш акъл ще ти липства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Сещам се, че си акционер в ГъзПром и непрекъснато пишеш глупости за да ти дадат някое дивидентче в рубли!С една дума ***!хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
...и ако има забавяне или "вадене на тръби", за това накрая ще платят потребителите. Европейските потребители. Ти може да пищиш колкото си щеш, как Газпром била губеща и как утре щяла да фалира, но дивидентът тази година ще бъде повишен със 106.6% спрямо миналогодишният - и този дивидент е едва 41% о печалбата на могъщата компания, отделно акцията спрямо началото на годината поскъпна с 30.66% и всички акционери в Газпром спечелихме добре... и вярвай - всички ного се забавляваме с постоянното ти хленчене и цупене. Бъди здрав, драги - винаги е забавно да те чета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Щом това те прави и ти е някакъв стимул в живота... доста жалък стимул, не мислиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
То и ти можеш да отидеш да удариш шамар на някой, дето е два пъти колкото тебе... въпросът е какво ще правиш после, когато той реши да те сгъне на четири? Тия в момента се заяждат не само с Газпром, но и с техните партньори, които са измежду най-важните енергийни компании в Европа и света, правят спънки и на Германия, която е лидер в ЕС. Нали се сещаш, че ако тия всички решат да им отвърнат по всички възможни икономически начини, датчаните ще писнат на умряло?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 7
Sokratus
преди 4 години
Чак мехлем, но ми е забавно как малка Дания бие шамари на могъщата империя, която все не е разбрала, че бизнес се прави с документи! Почва нещо да прави без да е ясен края и се разчита на натиск и заплахи!И накрая все друг им е виновен и все някой ги заплашваХахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Никой не хаби енергия. Ние просто си злорадстваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 11
tisia
преди 4 години
..не хабете енергия и сили. Утре или в други ден ще четем тук, че обявеният срок ще бъде спазен. Както се е случвало не веднъж и по други теми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още