IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката на Газпром за проект в Северно море ще бъде проверена

Британски министри изразяват опасения, че страната ще е уязвима заради придобиването на активи в Северно море от руската държавна комания

10:42 | 08.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Министрите на Обединеното кралство ще разгледат сделката, която предоставя на руската Газпром участие в британското Северно море на фона на призиви за изпращане на „ясно послание“ към Владимир Путин по повод Украйна, съобщава Financial Times.

Руската държавна енергийна компания закупи 50-процентов дял от бизнеса на Winteshall, дъщерно дружество на BASF, в Северно море. Сделката, която включва газовата платформа Wingate и няколко лиценза за проучвания извън бреговете, ще бъде ранен тест за енергийния министър Амбър Ръд.

Нейният предшественик от партията на либералите Ед Дейви, подкрепен от Даунинг Стрийт, принуди руския милиардер Михаил Фридман да предложи за продажба дузина газови полета, придобити от 10-милиардния му фонд L1 Energy.

Газпром, който ще поеме дела в Северно море като част от възобновена размяна на активи за милиарди евро с германската химическа група BASF, тепърва ще кандидатства за писмо за подкрепа от Министерството на енергетиката и климатични промени.

Макар че компанията не е задължена да потърси подобна подкрепа, тя може да се окаже в затруднена ситуация, ако министрите не са доволни.

„Ще разгледаме внимателно детайлите на сделката, за да проучим какви последствия ще има тя, както правим за всяка сделка, която включва активи в британските води“, казва представител на министерството.

Сър Джералд Хауърт, който председателства смесената комисия по Украйна, заяви, че отговорът спрямо сделката с Газпром трябва да бъде „в съответствие“ с действията по отношение на LetterOne, инвестиционния инструмент на Фридман.

„Посланието, което изпратим на президента Путин, трябва да бъде последователно спрямо предното“, казва бившият министър на отбраната. „Няма доказателство, че са спрели действията си в Украйна“.

Сър Джералд допълва, че правителството трябва да остане фокусирано върху Украйна въпреки други големи външнополитически проблеми.

„Неща като мигрантската криза отнемат всички усилия на правителството, хората буквално стоят посред нощите, за да намерят решение“, казва той.

„Но това, което се случва в Украйна, е много сериозно, има огромни последствия за Европа и ако сме наистина сериозни, трябва да изпратим ясно послание на Путин“.

Теоретически сделката с Газпром може да предизвика опасения, подобни на тези, изразени от високопоставените британски министри във връзка с L1, за потенциална уязвимост вследствие на руското придобиване на активи в Северно море в момент, в който спадът на цените на петрола и природния газ насърчава производителите да разпродават част от дейността си.

Опасенията им се фокусират върху риска да се повтори това, което се случи, когато бяха наложени санкциите върху Иран, довело до затваряне на полето Рум в Северно море, съсобственост на ВР и Националната иранска петролна компания. Производството започна отново едва през октомври.

Министрите твърдят, че е малко вероятно да има промяна в санкциите срещу руските компании и физически лица и дори напротив – икономическите наказания от Запада вероятно ще се увеличат.

Wingate, чиято експлоатация започва през 2011 г., е автоматизирана платформа, произвеждаща около 2,5 млн. куб. м. природен газ на ден, което е по-малко от добива на полетата, закупени от L1 от германския бизнес RWE Dea.

Сделката с BASF дава на Газпром пълен контрол над съвместно опериращото европейско дружество за търговия и съхранение на природен газ, основната стратегическа обосновка.

Но сделката дава на руската група и значително влияние в петролното и газово производство в Западна Европа. Wintershall оперира 22 платформи в Северно море, повечето от които са във водите в близост до Нидерландия.

Запознат с начина на мислене на Газпром източник споделя, че скоростта на сключване на сделката с BASF означава, че не е било кандидатствано за писмо за подкрепа. Размяната на активи е одобрена от Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Тези така и не научиха че, смесиш ли бизнес с "идеология" /т.е., с клишета/, страда бизнесът. Ще - ако изобщо останат в състояние да - го разберат по трудния начин. Случвало се е преди, и сега, изглежда, ще се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още