IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ заплашва със санкции западни компании заради "Северен поток" 2

Вносът на руски газ в Европа е оръжие за влияние на Русия, което ще наруши енергийната сигурност в региона, смятат от Вашингтон

10:09 | 12.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп повтори предупреждението си към западноевропейските компании, които инвестират в руския газопровод „Северен поток" 2,  че рискуват да им бъдат наложени санкции. Според Вашингтон Москва използва този проект, за да разедини Европа, пише Ройтерс.

Пет западни компании вече инвестираха в „Северен поток" 2 - германските Wintershall и Uniper, австрийската OMW, англо-холандксата Shell и френската Engie. 

В края на юни проектната компания, натоварена да изгради газопровода съобщи, че е събрала половината от нужното финансиране. 

„Бяхме ясни в предупреждението си, че компаниите, работещи в сферата на руския енергиен експорт, се обвързват с бизнес, който ще доведе до санкции“, заяви говорител на Държавния департамент пред агенцията.

“Ние вярваме, че вносът на руски газ в Европа ще понижи енергийната сигурност и цялата стабилност на региона, предоставяйки на Русия още едно оръжие за влияние върху европейските държави, особено върху Украйна. Русия разбира, че този проект разделя Европа и го използва като средство да се сдобие с надмощие над страните от Стария континент“, е позицията на САЩ за проекта.

В сряда американският президент Доналд Тръмп обвини Германия, че позволяват да бъдат пленници на Русия поради енергийната си зависимост и подкрепата на канцлера Ангела Меркел за удвояване на капацитета на газопровода „Северен поток“, минаващ през Балтийско море към Германия, заобикаляйки традиционния маршрут през Украйна.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Вместо да заплашват със санкции защо просто не залеят съюзниците си от НАТО с евтин шистов газ или друга алтернатива и да подбият цените на руснаците? По-хуманно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
majnata
преди 5 години
Та.аци , госпожа Петрова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Браво на Тръмп. Това е свободен пазар в действие, не някакви *** смешници. Най-накрая картите на масата. Сега да я видим Меркел какъв джокер ще извади. Напуска ЕС и НАТО, или почва яко бецален за втечнения американско-руски газ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 2
0pk
преди 5 години
А пък през Украина като се внася - не нарушава енергийната сигурност, понеже ше се препродава от който трябва и може да не се брои за руски :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още