IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще изтеглят близо 12 хил. военни от Германия

Част от военните сили ще бъдат преместени в Белгия и Италия, посочва ръководителят на Пентагона Марк Еспър

19:00 | 29.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ планират да изтеглят 11 900 свои военни от Германия, за да разположат голяма част от тях в Белгия и Италия, обяви ръководителят на Пентагона Марк Еспър, цитиран от Ройтерс.

Освен това Вашингтон планира да разположи допълнителни сили в Полша и в балтийските страни, ако бъде постигнато споразумение с тези страни за техния статут, уточни министърът на отбраната на САЩ на пресконференция във Вашингтон. 

След изтеглянето в Германия ще останат около 24 000 американски военни от около 36 000 сега.

Миналият месец президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви планове да съкрати броя на американските военни в Германия до 25 000, като обвини Берлин, че не е изпълнил поставената от НАТО цел за разходи за отбрана и че се възползва от САЩ при търговския обмен.

За момента САЩ не планират да прехвърлят част от извежданите от Германия войски в азиатско-тихоокеанския регион, уточни Марк Еспър в отговор на въпрос на журналист. Еспър обаче допусна, че е възможно в бъдеще да бъде взето такова решение.

Подтиквани от искането на Доналд Тръмп за изтегляне на войски от Германия, САЩ ще върнат около 6400 войници у дома и ще преместят около 5400 в други страни от Европа.

Според високопоставени представители, описващи плана на Пентагона, това ще струва милиарди долари и ще отнеме години. Членове на Републиканската партия отправиха критики към преместването на войските, като го определиха като подарък за Русия и заплаха за националната сигурност на САЩ.

22-ма републиканци от Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите изпратиха писмо до Доналд Тръмп, в което заявяват, че намаляването на американския ангажимент към отбраната на Европа ще насърчи руската агресия и опортюнизъм. Освен това не е ясно дали планът няма да бъде отменен, в случай че Тръмп не бъде преизбран за президент. Германия е център на операциите на САЩ в Близкия изток и Африка.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още