IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разширяват санкциите срещу „Северен поток 2“

Мерките засягат всички кораби, полагащи тръби на най-малко 100 фута под морското равнище за „Северен поток 2“, „Турски поток“ или всеки нов подобен проект

22:30 | 20.10.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Държавният департамент на САЩ разшири обхвата на наказателните мерки срещу газопровода "Северен поток 2" и предупреди компаниите, участващи в неговото изграждане, че са изправени пред санкции, ако не прекратят дейностите си в рамките на 30 дни.

Новите насоки разширяват тълкуването на Държавния департамент на Закона за защита на енергийната сигурност на Европа (PEESA) от 2019 г., като се фокусират върху плавателните съдове, полагащи тръби на най-малко 100 фута под морското равнище за „Северен поток 2“, „Турски поток“ или всеки друг подобен бъдещ проект. От институцията добавят, че компаниите, предоставящи „съоръжения за модернизация или инсталиране на оборудване за тези плавателни съдове“, или финансиране за такава работа също са изправени пред потенциални санкции, съобщава S&P Global Plastts. 

"Държавният департамент и Министерството на финансите са готови да използват пълния набор от санкционни средства, за да спрат строителството на тези тръбопроводи", изтъкват от Държавния департамент.

В насоките се казва, че САЩ няма да налагат санкции на онези, които нарушават закона, „ако тези лица незабавно се ангажират и приключат в рамките на 30 дни подобни дейности“.

Кевин Бук, управляващ директор на ClearView Energy Partners, заяви, че макар най-новите насоки да могат потенциално да доведат до задължителни санкции срещу „Газпром“ или други ключови дъщерни дружества, съгласно закона PEESA, "ние вярваме, че администрацията на Тръмп може да използва същите тези насоки за освобождаване на  PEESA от прякото конфронтация".

„Според нас новият закон за санкциите, който вероятно ще се появи от Капитолийския хълм до края на годината, може да разшири днешното тълкуване на PEESA“, добавя Бук в бележка до клиенти.

Той заяви, че последните действия на Държавния департамент може да са били подтикнати от очевидни модернизации на руския кораб за полагане на тръби „Академик Черский“, които ще му позволят да завърши строителството на „Северен поток 2“ без подкрепата на други плавателни съдове.

"Това модернизиране в средата на морето изглежда отразява нежеланието на германските участници да рискуват налагане на американски санкции, като улесняват модернизирането", посочва още Бук.

Понастоящем „Академик Черский“ е дебаркирал в Балтийско море край бреговете на Калининград. Той се е преместил от германското пристанище Мукран - където остава почти пет месеца - на 1 октомври, според програмата за проследяване на корабите cFlow на S&P Global Platts.

Други кораби - считани за потенциални помощни кораби - са влизали и излизали от пристанището, включително плавателният съд „Иван Сидоренко“, който сега е в пристанището в Калининград.

Решението на американските власти беше предшествано от изказването на германския външен министър Хайко Маас, който категорично заяви, че Германия няма да се откаже от газопровода и той ще бъде завършен.

Остава да се положат малко над 150 км от „Северен поток 2“ в датски и германски води, но на фона на все по-запаления политически дебат остава неясно как и кога ще бъде завършен газопроводът.

Търканията между Русия и САЩ заради проекта продължават, особено след отравянето на руския опозиционен политик Алексей Навални на 20 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
САЩ разширяват санкциите срещу Северен поток 2 Super, Калининградска област ще се газифицира, индустриализира, даже с тежка химия.Износ на готови хим. продукти е много по-печеливш бизнес.Cheers !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още