IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ продължават да подкрепят проекта за Южен газов коридор

Преди дни "Газпром" разтревожи Европа с плановете си да се включи в проекта, чиято цел е диверсификация на газовите доставки

12:59 | 22.02.17 г. 17
<p>
	Схемата на Южния газов коридор. Източник: <em>TAP </em>AG</p>

Схемата на Южния газов коридор. Източник: TAP AG

И новата администрация в САЩ продължава да подкрепя проекта за изграждане на Южния газов коридор, чиято цел е да докара газ от Азербайджан в Европа. Това става ясно от срещата на зам.-помощника на държавния секретар на САЩ по енергийната дипломация Робин Донаган с президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Донаган е посочил, че този проект гарантира сигурността на енергийните доставки в Европа, пише в сайта на азербайджанския президент по повод срещата.

На 22 и 23 февруари в Баку ще се проведе третата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор. На нея ще бъде обсъдено актуалното състояние на проектите, част от него – развитието на находището „Шах Дениз II”, както и газопроводите TANAP и TAP.

Българската делегация на срещата е водена от служебния министър Николай Павлов. Предвидени са срещи с министъра на енергетиката на Азербайджан Натиг Алиев, президента на Socar Ровнаг Абдулаев, както и с Робин Данаган, допълват от пресцентъра на българското енергийно министерство.

Компаниите, които отговарят за строителството на газопроводите, част от Южния газов коридор, вече декларираха, че процесите се движат без забавяне. Самият Алиев е казал на срещата си с американския представител днес, че проектът се движи към своята финална фаза.

Проектът за Южния газов коридор е силно подкрепян от Европейската комисия (ЕК), защото дава възможност за реална деверсификация на пътя и източника на доставките на природен газ. Стойността му се оценява на около 40 млрд. евро. Преди седмица Брюксел се разтревожи от плановете на "Газпром" да се включи и в този проект. 

За реализацията на Южния газов коридор се предвижда разширение на съществуващия сега Южнокаспийски газопровод – до Грузия, както и изграждането на Трансанадолския газопровод (TANAP) и Трансадриатическия газопровод (TAP) – съответно на територията на Турция и Гърция. Тръбите ще преминат през трасе с дължина от над 3,5 хил. километра до южните брегове на Италия.

България участва косвено в този проект – чрез планираната газова връзка IGB между Комотини и Стара Загора. Страната ни може да получи 1,5 млрд. куб. метра газ, договорени още от президента Георги Първанов, а и втечнен газ от планирания нов терминал за втечнен газ край Александруполис. Неговият капацитет ще бъде 6 млрд. куб. метра годишно.

По отношение на първите доставки – очакванията са, че по Южния газов коридор те ще бъдат реализирани още в края на 2018 година. Първоначално само Турция ще може да се възползва от тази възможност. От началото на 2020 година се очакват и първите доставки в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 20 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Реалността е във факта, че се аргументираш като поразен от зомбиращ лъч :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Не ми се четат глупостите на Тръмп. Още преди да се кандидатира, цената на самолета падаше с всяка произведена серия. за следващата мисля че бе определена на около 90 млн $, а предната каточели беше 140 за бройка. Естествено е с по-голямото производство да пада и цената, а не заради това дали на мен ми се иска. А колкото до самолета читав си е. И в България да изхарчиш трилион долара по някоя програма за самолети, ще има резултат повярвай ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Само Тръмп, ама то на него никой не му вярва.http://***.foxnews.com/politics/2017/02/17/trump-hints-at-big-order-fa-18-super-hornets-instead-some-f-35s.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Без да влизам в подробности и да ровя из сайтовете мога да кажа, че F -35 в близък бой е по-слаб даже и от Рафал. Проблемът на русофилите е че такъв няма да се допусне, поради стелт технологията-има отражателна повърхност 0.4 кв м(според други 0.1). При симулативни боеве Ф-35 губят два самолета а "противника" 242. Не ме питайте откъде ще вземат толкова много ракети "въздух-въздух" след като носят само 2 или 4. Но че самолета е нормален и непрекъснато се усъвършенства, няма никакво съмнение. Иначе ще си възобновят програмата за F-22. Някой да каже нещо лошо за него, освен цената разбира се?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Метни един линк, че ми е много интересно какво точно е съборил. Най-вероятно неподвижни картонени макетчетата. Тук бие руските. СУ35 може да събори до 6 неподвижни мишени. Ако се мърдат и стрелят успеваемостта е между нула и 6.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 22 rate down comment 1
KPetkov
преди 7 години
Прочети пак, че нещо си и недоскив. Пиша по-бърз от СУ 24 и по-бавен от СУ 34 и 35. Отделно Ф35 още не е готов, а ти вече го оборудва с лазери, бластери и всякакви джунджурии, пък то капакът на багажникът му прегрявал на ниски височини. Успял да бие един F16. Поздравления.https://theaviationist.com/2016/03/01/heres-what-ive-learned-so-far-dogfighting-in-the-f-35-a-jsf-pilot-first-hand-account/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
Първите, бойни тренировки са проведени със същите, като на руснаците самолетите за мишени и все от тях е съборил средно по 15 такива !!! ВЛЕЗТЕ НА САЙТА ИМ ИМА ГИ ДАННИТЕ И ВСИЧКО, НО ДА МИ КАЗВАШ, ЧЕ СУ 24 Е БИЛ ПО БЪРЗ ОТ Ф35, НЕЩО МНОГО ЛОШО ПАК СИ ОБЪРКАЛ РЕЙСА ПИЧ, КАТО МИЧ!!!! ЛЪЖИТЕ В КОИТО ВИ Е ОПЛЕЛ ШУТИН СА ИЗНАЧАЛНО МНОГО ГЛУПАВИ!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 7
StraightForward
преди 7 години
Нещо, аргументи, факти, реалности, нещо ДРУГО КАЖЕТЕ, ПРЕДИ ДА КВАЛИФИЦИРАТЕ ЛИЧНО, ВИЕ МОЖЕТЕ ЛИ ВЪОБЩЕ ДА МИСЛИТЕ !????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 4
0pk
преди 7 години
Тебе тоя лъч те е поразил отдавна :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 7
KPetkov
преди 7 години
Ако не си чел Макиавели го прочети, ако си го чел прочети го пак.А за глупостите дето си ги написал просто нямам думи. Тоя плюс или сам си си го писал или тоя който ти го е писал грам не разбира от военна техника.Ф35 бил по-бърз. Нали го скопиха, че да стане шапка невидимка. Още няма официални данни, но е по-бавен и от СУ 34 и от СУ 35, а и в двата случая говорим за технологии от края на 80-те години на 20 век. По-бърз е от СУ 24, само дето СУ 24 е фронтови бомбардировач и стандартно не лети без няколко СУ 35 на опашката. Те затова и турчулята свалиха 24-ката над Сирия, защото нямаше поддръжка иначе щеше да има звездно шоу - F16 срещу СУ 35. СУ 34 е изтребител-бомбардировач, който е подобен на СУ 24.Неслучайно на военните около Тръмп им избива пяна като чуят за Ф35, защото в момента е подходящ за парад ама не и за активна служба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още