IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ одобриха експресно новия тест за коронавирус на Roche

Резултатите трябва да са на разположение в рамките на четири часа, а американското одобрение дава възможност за продажба и в Европа

15:12 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Швейцарската фармацевтична компания Roche получи зелена светлина за нов тест за коронавирурса. Новото устройство трябва да може да тества проби десет пъти по-бързо от съществуващите, съобщи групата в петък.

Американският регулаторен орган FDA предостави на производителя така нареченото „спешно одобрение“. Това означава, че тестът може да се продава на всички пазари, които приемат маркировка „СЕ“, а следователно и в Европа.

Тестът използва така наречената система за диагностика Cobas от Roche. Системата 8800-Cobas може да извърши до 4128 теста за един ден. По-малката версия 6800-Cobas прави по 1449 теста за същия период. „С новия тест можем да тестваме много повече пациенти за много по-кратко време“, казва директорът на Roche Diagnostic Томас Шникер в интервю за швейцарската агенция AWP.

Резултатите трябва да са на разположение в рамките на четири часа. Швейцарците обещават да произведат „милиони тестови комплекти“. Ще стигнем „до границите на производствения капацитет", обещаха от компанията. Групата не направи изявления относно финансовите ефекти.

„Предоставянето на качествени възможности за тестване ще ни позволи да реагираме ефективно на това, което Световната здравна организация определи като вирусна пандемия. Важно е бързо и надеждно да открием дали пациентът е заразен с SARS-CoV-2“, каза още Шникер.

Новините бяха добре приети от акционерите на Roche: до обяд книжата поскъпват с повече от осем процента. Анализаторът Майкъл Наврат от Zürcher Kantonalbank също оцени положително новините от фармацевтичната компания. Бързото одобрение на теста също така е знак за това „как Съединените щати изостават с тестовете за своите пациенти“.

В САЩ са проведени около 13 600 теста за вируса според здравната агенция CDC. За сравнение: Южна Корея, където болестта първоначално се разпространяваше бързо, провежда около 20 000 теста за коронавирус всеки ден.

Лабораторни тестове като системата Cobas от Roche използват така наречения PCR метод за откриване на коронавирус. При верижната реакция на полимеразата генетичният материал се възпроизвежда с ензим за откриване на патогена. Новата система на Roche не е революция, но предлага значително по-голям капацитет от тестовете, проведени преди това от швейцарската група.

Методът PCR е международният златен стандарт за надеждно откриване на коронавируса. Доказването обаче отнема няколко часа. Тестовете за антитела обещават по-бързи резултати, които не търсят генетичната информация на вируса, а антитела срещу патогена. Такива бързи тестове за антитела за Covid-19 досега се считат за по-малко надеждни от метода PCR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още