IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SAS ще набира капитал, за да се върне на пазара

Компанията ще се рекапитализира, подкрепена от нейните най-големи собственици, включително правителствата на Швеция и Дания

11:32 | 30.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

SAS AB ще набере 12 милиарда крони (1,28 милиарда долара) за финансиране на завръщането на скандинавската авиокомпания, пише Bloomberg.

Компанията ще се рекапитализира, подкрепена от нейните най-големи собственици - правителствата на Швеция и Дания и семейството Валенберг.

Планът включва продажби на акции, издаване на права и издаване на хибридни книжа, както и конвертиране на около 3,75 милиарда крони дълг в собствен капитал, казва се в съобщение на компанията.

Авиокомпанията вече започна сериозни съкращения на работни места, за да противодейства на последиците от пандемията.

Набирането на средства ще позволи на превозвача „да продължи да бъде ключов доставчик на важна скандинавска авиоинфраструктура“, казва се в съобщението на групата.

Правителствата на Дания и Швеция, които вече са двамата най-големи акционери, заедно с Фондация Кнут и Алис Валенберг, се съгласиха да участват в процеса.

Предвижда се издаване на обикновени акции за основните акционери за 2 милиарда крони, както и емисия на общи права за акции от около 4 милиарда крони, както и хибридни акции за 6 милиарда крони, издадени на основните акционери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още