IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Санкции грозят Унгария заради отказа ѝ да приема бежанци

ЕС трябва да намери правилната комбинация от последователност и търпение, коментира германският финансов министър в интервю

15:13 | 15.09.17 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле. Снимка: Архив Ройтерс

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле предупреди, че може да бъдат наложени строги санкции на Унгария заради отказа на страната да приема бежанци по задължителната квотна система, въведена в Европейския съюз (ЕС), съобщава онлайн изданието Politico.

В интервю за в. Passauer Neue Presse Шойбле обаче посочи, че засега не се обмисля намаляване на европейските средства за Будапеща.

Според него ЕС трябва да полага усилия да подобрява, а не да влошава отношенията си с държавите членки, които се противопоставят на политиката за бежанците.

„Би било по-умно да не се излиза с такива мерки веднага“, коментира той в интервюто. „ЕС трябва да намери правилната комбинация от последователност и търпение“, допълва той пред изданието.

По-рано през този месец Върховният съд на ЕС отхвърли жалбите на Унгария и Словакия срещу политиката на ЕС за преместване на търсещите убежище. Според решението Брюксел има право да задължава страните членки да приемат бежанци.

Будапеща обаче отхвърля решението.

Германският канцлер Ангела Меркел зее по-твърда позиция по-рано. В интервю за Berliner Zeitung тя определи позицията на Унгария като „неприемлива".

На въпрос дали отказът на Унгария да приема бежанци означава, че страната трябва да напусне ЕС, Меркел отговори, че въпросът "засяга един от основните въпроси на Европа, защото Европа е за мен общ обществен справедлив съд. Ще трябва да говорим за това по време на Европейския съвет през октомври“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
"... Европа е за мен общ обществен справедлив съд..."а защо тогава Меркел още не е осъдена????....кой направи "арабската пролет" и кой покани озверелите джихадисти от тая "пролет" в рая ЕС?????...а бе тая със всичкия ли е??..кой е мечтал Европа да стане халифат или султанат???...май скоро след бежанските квоти ще се кланяме пред джамиите на Ердоган....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още