IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сан Марино започва ваксинация срещу коронавирус със "Спутник V"

Сан Марино има договорени доставки за ваксини през Италия, но до този момент не е получила нито една доза

16:35 | 25.02.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov, Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Сан Марино е една от държавите в Европа, която започва късно своята ваксинационна кампания срещу коронавируса. Причината е, че просто няма налични ваксини, пише в коментар европейското издание Politico.

Сан Марино си договори доставки на ваксини през Италия, но до този момент не е получила нито една доза. А по статистически данни е сред най-тежко засегнатите държави в света - от коронавирус в страната са починали 73-ма души, или равнище от 216 на 100 хил. души население.

След като не успя да получи ваксина от ЕС, Сан Марино сега разполага с пратка от 7500 дози от руската "Спутник V". По данни на ТАСС първи ще бъдат ваксинирани 25 медици. Ваксинацията в държавата джудже не е задължителна.

В Сан Марино живеят 35 хил. души. В интервю за италианската телевизия La7 здравният министър Роберто Чиавата  обясни, че са опитвали всякакви начини да си осигурят ваксина от ЕС. Тъй като времето напредва, са се обърнали към Русия.

Досега от италианското здравно министерство не коментират казуса. В Италия са ваксинирани 4% от населението.

Според Politico има засилен интерес към руската ваксина и от страна на италианците, живеещи в близките до Сан Марино провинции. Опитите им да се ваксинират или да купят "Спутник V" са били отхвърлени. На ваксинация не подлежат и италианските граждани, които работят в Сан Марино, уточняват властите.

В момента само една държава от ЕС е дала разрешение за използването на продукта на Института "Гамалея" - Унгария. В Европа със "Спутник V" ваксинират още и в Сърбия.

По света "Спутник V" е разрешена за употреба в близо 30 държави. До този момент Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не се е произнесла по безопасността и ефективността на продукта. Не е ясно и дали това ще стане в близките месеци, след като производителят на ваксината дори не подаде документите ù за разглеждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
А Люксембург, Андора, Лихтенщайн и Малта кога ще ваксинират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
https://thehighwire.com/videos/hypocrite-of-the-week/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още