IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само България не е подкрепила френско-германския компромис за „Северен поток“ 2

Предложението предвижда отговорността за газопроводите с трети страни да бъде на първата страна от ЕС, в която съответният тръбопровод навлезе

17:20 | 08.02.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е била единствената страна от 28-те членки на Европейския съюз, която не е подкрепила германо-френският компромис за внасянето на промени в газовата директива на блока, съобщава DW.

Останалите държави членки подкрепиха предложението, което предвижда отговорността за газопроводите с трети страни, каквато е Русия, да бъде на първата страна от ЕС, в която съответният тръбопровод навлиза в европейската мрежа. По този начин Германия ще запази водещата си роля в преговорите с Москва за изграждането на проекта „Северен поток“ 2.

До компромиса между Париж и Берлин се стигна, след като френските власти изразиха готовност да подкрепят ЕС в желанието за по-голям контрол върху строежа на проекти като „Северен поток“ 2, които според неговите критици застрашават енергийната независимост на континента.

Ако проектът за изменение на директивата в предишния му вид беше приет, то това създаваше рискове пред завършването на газопровода, който свързва директно Германия с Русия по дъното на Балтийско море.

„По отношение на газовата директива ние постигнахме споразумение и това стана възможно, тъй като Германия и Франция работиха в тясно сътрудничество“, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от DW.

„Днес е добър ден и това е така заради френско-германското сътрудничество“, посочи тя.

Решението на Франция да се противопостави на Берлин като подкрепи първоначалните промени на директивата, разпалиха опасенията за нова точка на напрежение в сърцевината на Европейския съюз.

След сключването на споразумението обаче от френското правителство побързаха да уточнят, че „няма френско-германска криза“.

„Зависимостта от руски газ ни тревожи“, заяви правителствен говорител, според когото „по тази причина е важно за нас да гарантираме европейски контрол, така че тази зависимост да не нараства“.

Измененията все още нямат обвързващ характер, което ще стане, след като бъдат гласувани от Европейския парламент.

От Европейската комисия посочиха, че преговорите за допълване на газовата директива на ЕС с френско-германския проект започват следващата седмица.

Това заяви говорителката Анка Падурару, след като посланиците от ЕС предоха по-рано днес на председателстващата Съвета на ЕС Румъния мандат за преговори с Европейския парламент и Европейската комисия за втвърдяване на газовата директива на ЕС, съобщава БТА.

Проектът на Франция и Германия по газовата директива е премахнал противоречието ѝ с конвенцията на ООН по морско право, посочи източник на ТАСС. По думите му френско-германското предложение ограничава предаването на Брюксел на суверенни правомощия на страните от ЕС по отношение на енергетиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Стоене, какъв е тоя Турски Поток? Той нали нямаше да се построи и без това?Пък за наще - само така, сечено до дупка на ггадните немци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 5 години
България не само, само че гласува против. Оказа се че умишлено заедно със Австрия не са предприели мерки през своето председателство, за да урегулират газовия пазар. Според мен всичко това с едничката цел да построи безпрепятствено Турски поток. Необходимите действия предприе едва Румъния и виждате, че за месец направи това което двете троянски кончета не успяха за цяла година. Умът ми не го побираше за какво се организират светкавични пазарни тестове. Всичко било за да се обяви строежа на потока преди промяната на директивата. Така или иначе през нашия поток ще може да преминава само 50%( както и за СП-2) газ от един доставчик. Всички го знаят и въпреки това продават на Газпром 80% от дебита. И как с байганьовска хитрост Булгаргаз участва в търга, но не резервира мощност. Просто за бекграунд. И ако се случи това което каза Шефчович, че България може да прави каквото си иска, но ще загуби 1 400 000 000 за газовата си инфраструктура какъв вой до небесата ще настане. Няма ли кой да обясни на Тик.вуня, че Андрешко не е актуален?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
al64ad
преди 5 години
Охо ,вече знаем и скъпите ни гости ***.segabg.com/hot/sasht-zapochvat-kampaniya-sreshtu-turski-potok
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
А някой каза ли на нашите, че трябав да подкрепят нещо? Те гледат да си усвояват парите и ако не им се каже - не работят, да не говорим, че е петък, а не е тайна, че държавната администрация още от обяд започва да си "бие камшика".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ами то е често явление това , да научаваме от чужди медии за решения на българското правителство ... пък после да получаваме тук полувинчати обяснения ... мдааа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 5
al64ad
преди 5 години
мдаа,май пак ще ни идват на гости американски сетатори......друго си беше беше "смелите" ни политици да се крият зад ЕС по въпроса с хъбчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 21
Императорът
преди 5 години
Именно Северен поток 2 гарантира енергийната сигурност на Европа, защото газопроводите, преминаващи през Хохълистан са рискови - ама тия, дето получават пари под масата от американските посолства няма да го признаят никога.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
За българско решение в Европейската комисия научаваме от копи-пейст от DW, дотук ОК, но беше редно после да се добавят мотивите за това решение на България. Не е толкова сложно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още