IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Saipem ще строи морската част на TAP

По газопровода и България ще може да получава газ от Каспийско море

20:17 | 22.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Saipem ще строи морската част на TAP

Италианската Saipem получи поръчка за строителството на морската част на Трансадриатическия газопровод (TAP), съобщава проектната компания, натоварена със строителството на газопровода.

TAP е част от Южния газов коридор, по който ще пристига природния газ от находището Шах Дениз II в Каспийско море в Европа. Газопроводът ще се свърже с Трансанадолския газопровод (TANAP) ще преминава през територията на Гърция и Албания до брега на Адриатическо море и оттам – по дъното на морето до южна Италия.

По него газ ще може да получава и България - през планираната газова връзка между Комотини и Стара Загора - интерконекторът IGB. Плановете предвиждат първоте количества газ от Шах Дениз II да пристигнат в Европа в началото на 2020 година. 

Тръбите ще излязат край Сан Фока, в административния регион Пулия. Ще бъде използвана специалната технология с микротунели. За полагането на тръбите ще бъде използван кораба Castro Sei и барджата Castro 10. Очакванията са работата по тази част от газопровода да започнат през 2016 година.

Общата дължина на ТАР е 878 километра. От тях по дъното на Адриатическо море са 105 километра. Максималната дълбочина, на която ще работи Saipem, ще бъде 820 метра, става ясно още от съобщението. 

От компанията съобщават и за пристигането на първата пратка тръби за газопровода в Албания. За реализацията на тази част от проекта ще са нужни около 13 хил. тръби. Първите 1 390 от тях вече се намират в албанското пристанище Дуръс. Тръбите са произведени от германската Salzgitter Mannesmann International GmbH.

Най-големият акционер в Saipem е италианския енергиен гигант Eni. Компанията беше наета да построи и „Южен поток“, но в последствие „Газпром“ прекрати договора по проекта. 

Акционери в ТАР са  BP (20%), SOCAR (20%), Snam S.p.A. (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) и Axpo (5%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още