IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С облекчаването на ограничениятa се изпарява подкрепата за европейските лидери

Във Великобритания и Испания неодобрението към действията на правителството расте най-видимо в рамките на последния месец

10:43 | 20.05.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейските лидери са подложени на все по-голям натиск от страна на избирателите заради отговора им на коронавирусната криза.

Националните столици тръгват по сложен път на постепенно облекчаване на ограниченията заради вируса. Социологическите проучвания обаче сочат, че лидерите започват да губят позициите, спечелени в началото на кризата, пише онлайн изданието Politico.eu.

В средата на март, когато икономическата блокада обхвана цяла Европа, всички правителства се радваха на ръст в подкрепата от хората - често срещано явление във времена на национална криза. Последните проучвания на общественото мнение обаче показват, че блясъкът започва да помръква.

Франция

Популярността на президента Еманюел Макрон, подкрепата за когото непрекъснато намалява в последните три години, скочи в началото на кризата, както на всички останали лидери. От края на април обаче броят на хората, които се доверяват на Макрон и неговото правителство за ефективно справяне с коронавирусната криза, пак тръгна надолу.

Според резултатите от анкета, осъществена от Ifop, в края на март 55 процента от участниците в допитването изразяват увереност в управлението на кризата. До края на април делът на уверените в способността на правителството да управлява кризата спада до 39%.

Най-новата актуализация към средата на май показва ръст на одобрението до 44%. Що се отнася до общите оценки за одобрение на работата, рейтингът на Макрон се стабилизира до около 40%.

Германия

Германците все още се доверяват до голяма степен на своето правителство за справянето с пандемията. В началото на май 67 процента от анкетираните германци одобряват управлението на кризата от федералното правителство. От тях 20 на сто са „много доволни“.

Почти една трета от населението обаче не одобрява стъпките, предприети от правителството на Ангела Меркел. Делът им нараства с 5% в рамките на месец.

Италия

Подкрепата за премиера Джузепе Конте остава невероятно висока за италиански политик. Общо 65% от италианците одобряват начина на управление на коронакризата от правителството според проучване на Ipsos, проведено в началото на май. През март обаче подкрепата за Конте достигна 70% от 50% през февруари, т.е. има известно отдръпване на фона на облекчаването на мерките.

Великобритания

Охлаждането на подкрепата за управляващите се вижда най-ясно на Острова. Подходът на правителството за облекчаване на противоепидемичните мерки е силно критикуван. 

Резултатите от проучване на Opinium показват, че повече респонденти – 42%, не одобряват действията на кабинета в сравнение с тези, които одобряват – 39%. Това е 9 процентно понижение в резултата за одобрение само за седмица.

Въпреки това консерваторите водят пред лейбъристите с около 20 процентни пункта, ако се стигне до извънредни избори. Лейбъристите имат слаб отскок (33% популярност от 29%) след избора на Киър Стармър за лидер на партията.

Испания

В последната анкета на изследователския институт „Център за социални разследвания“ има смесени данни да премиера Педро Санчес. Подкрепата за министър-председателя се понижава с 13 процентни пункта, но остава доста висока – почти 75%.

За сравнение, през април почти 90% от испанците смятаха, че политическите партии от целия спектър трябва да подкрепят правителството и да оставят критиките за по-късно.

В момента броят на хората, които смятат, че опозицията сега трябва да атакува правителството, нараства до почти 20% от 10% през март.

На въпрос за управлението на коронавирусната криза от правителството 48,4% от анкетираните са отговорили, че се доверяват на правителството малко или изобщо не се доверяват, а 46% са отговорили, че са удовлетворени от работата на кабинета.

Международни сравнения

Няколко информационни бюра и изследователски институти се присъединиха към Ipsos, за да попитат хората във Франция, Германия, Великобритания, Италия, Австрия и Швеция дали смятат, че тяхното правителство се справя кризата по-добре от повечето други страни.

Докато 72 процента от анкетираните в Австрия и 60 процента в Германия смятат, че страната им се справя по-добре, в Швеция по-малко от половината от отговорилите (45 процента) са се съгласили с това твърдение.

Тъй като броят на смъртните случаи от COVID-19 нараства драстично, само 12 процента във Франция заявяват, че правителството им е управлявало кризата по-добре от другите страни.

В САЩ 29 процента са съгласни с изявлението, а в Италия делът им достига 41 процента.

Същото проучване проверява доколко хората са щастливи с националния си лидер. Най-високият резултат е за Себастиан Курц от Австрия с 6,8 точки по скала от 0 до 10. Следва Меркел с оценка 6, Борис Джонсън (5,6), Джузепе Конте (5,5), премиерът на Швеция Стефан Льофвен (5,2) и Макрон с 4,1.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Глуп0сти "изпарение на подкрепа" , просто се е възстановила от предкризинсно време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Щом ограниченията печелят любовта на народа - връщайте ги незабавно всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още