IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на най-голямата рекламна агенция в света напусна поста си

Мартин Сорeл се оттегля след 33 години начело на WPP заради твърдения за неправомерно поведение

12:06 | 15.04.18 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на WPP Мартин Сорел.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на WPP Мартин Сорел. Снимка: Архив Ройтерс

Мартин Сорeл, който превърна WPP в най-голямата  рекламна агенция в света, напусна поста си след 33-годишна служба заради твърдения за неправомерно поведение, предава Ройтерс.

Оттеглянето на главния изпълнителен директор, който превърна фирма с двама служители в една от най-големите компании във Великобритания с 200 хил. служители в 112 страни, оставя WPP без ръководител в ключов момент за индустрията и в период, в който компанията е подложена на голямо напрежение.

WPP учуди пазара миналата седмица, след като съобщи, че е назначила двама адвокати да разследват предполагаемо неправомерно поведение на Сорeл. Той отрича твърденията, но в писмо до служителите на WPP, публикувано късно в събота, заявява, че „настоящото сътресение“ подлага бизнеса на „прекомерно ненужно напрежение“.

Сорeл допълва, че е решил „във ваш интерес, в интерес на нашите клиенти, в интерес на всички акционери, големи и малки, че е най-добре за мен да се оттегля“.

Председателят на борда на директорите Роберто Куарта ще стане изпълнителен председател, докато бъде назначен нов главен изпълнителен директор, а Марк Рийд, главен изпълнителен директор на WPP Digital, и Андрю Скот, главен оперативен директор за Европа, бяха назначени за главни оперативни директори на компанията.

Рийд, който преди време беше член на основния борд на WPP, има добра репутация в индустрията, а Скот е участвал в разработването на стратегията й за придобивания и не е работил с клиенти.

WPP ще проучи вътрешни и външни кандидати за ръководния пост, а процесът може да отнеме няколко месеца.
„Тъжен съм, разбира се, че напускам WPP след 33 години. Компанията беше страст, фокус и източник на енергия от толкова дълго време. Но смятам, че е в най-добър интерес на бизнеса да се оттегля сега“, заяви Сорeл в комюнике.

WPP съобщи, че разследването, свързано с неправомерни действия във финансовата област, е приключило. Близък до Сорeл източник заяви, че той бил недоволен от начина, по който се водело разследването и не бил сигурен дали ще може да работи отново с борда.

Анализатори твърдят, че компанията, която беше преструктурирана след година на занижени разходи от някои клиенти, сега може да разпродаде някои активи, ако бъде управлявана от различно ръководство.

Сорeл, който е най-дългогодишният главен изпълнителен директор на компания от лондонския индекс на сините чипове FTSE 100, превърна WPP в една от най-големите британски компании след три десетилетия на неуморни сделки. Той е един от най-видните и добре платени ръководители в страната.

По време на управлението му WPP се сдоби с топ рекламни агенции като J. Walter Thompson и Young & Rubicam, както и с компании, специализирани в медийното планиране, пазарните проучвания и пиара като Finsbury.

WPP, която присъства в 112 страни, обслужва клиенти като Ford, Unilever, P&G, както и редица големи корпорации в цял свят. Тя обаче пострада в последните 18 месеца от намаляването на разходите на компании за потребителски стоки като Uniliver и P&G, и загубата на някои големи клиенти.

Миграцията на рекламния бизнес към интернет и навлизането в пазарните проучвания на консултантски компании като Accenture засилиха натиска. Цената на акциите на WPP се понижи с около 30% тази година.

Компанията съобщи, че Сорeл ще помага в прехода и той е уверил служителите, че ще преодолеят трудния момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още