IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските туристи са раздвоени да почиват ли в Турция, или не

Запитванията са много, но само 30% от руснаците, закупили пакет от агенция, са избрали почивка в Турция

12:00 | 05.07.16 г. 3
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Със затоплянето на отношенията между Турция и Русия темата за почивка в турските курорти е една от най-коментираните в социалните мрежи, пише руското издание Life.ru. Само за дни туроператорите в Русия отново извадиха офертите за предпочитаната в миналите години дестинация.

Голяма част от руснаците веднага се възползваха и вече планират почивката си в Турция. Съществува обаче и група, която предупреждава, че Турция може и да не е безопасно място на фона на терористичните атаки през последните месеци.

А трета група потребители в социалните мрежи се подиграват и на двете нагласи и призовават руснаците да запазят „националната си гордост“, защото Турция веднъж е "забила нож в гърба" на Русия.

Преди броени дни турският президент Реджеп Таийп Ердоган изненадващо поднесе извиненията си за сваления руски военен самолет в края на ноември 2015 година. Това накара руските власти веднага да се задействат и Владимир Путин вече подписа указ за отмяна на ограниченията на търговските отношения между двете страни. До 7 юли се очаква възстановяването на чартърните полети от Русия към Турция.

В началото на седмицата пък руските туроператори официално поискаха от авиокомпаниите да увеличат броя на редовните рейсове между двете страни.

По данни на вицепрезидента на Асоциацията на руските туроператори Дмтирий Горин всеки трети руснак, който купува туристически пакет от агенция, е решил да почива в Турция, посочва руската информационна агенция ТАСС.

Интересът е голям, но не всеки резервира почивката си в турски курорт, признават от бранша. Според агентите обаче причината е в цената – туристите очакват почивките да поевтинеят, щом бъдат подновени чартърните програми. Прогнозата на експерти в бранша е, че действително цените ще паднат с между 20% и 30%.

В края на миналата година руските власти буквално забраниха на местните туроператори да предлагат почивки в Турция на своите клиенти. Причината за това бяха обтегнатите отношения между Москва и Анкара. Забранени са и полетите до друга любима за руснаците дестинация – Египет, след като беше свален пътнически самолет, превозващ руснаци след почивка в страната. Според Русия причината за инцидента е терористичен акт и от съображения за сигурност ограничиха връзките между двете страни.

Така руснаците, които планират почивка в чужбина, се насочиха към другите европейски пазари – основно България и Гърция, като данните на руските туроператори показваха ръст на записванията към тези две държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 7
Ivan.r
преди 7 години
Нема такъв резил, хората се обичат, лидерите се мразят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
BobyB
преди 7 години
Както викаше бай Тошо - какво ще решаваш като немаш пари?!? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
QuasiInvestor
преди 7 години
Хехе, да не са луди... Турция, където може "случайно" да попаднеш на идилец или кюрд с избухлив характер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още