IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските туристи са атакувани от изгодни предложения

Държави като Гърция, Испания и Израел активно ухажват руския туристически пазар

13:44 | 09.12.15 г. 10
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

В края на 2015 година руските туристи загубиха две от най-масовите си дестинации – Турция и Египет. След свалянето на бомбардировача Су24 от турските ВВС президентът Владимир Путин забрани чартърните полети между Русия и Турция, а туроператорите спряха да предлагат почивки в турски курорти.

Броени седмици преди това пък от съображения за сигурност бяха спрени полетите от и за Египет. Това стана след като руски пътнически самолет, превозващ туристи от Египет, беше свален над Синай след терористичен акт.

Сега руският туристически пазар става обект на активни кампании за привличане на туристите. Руското издание РБК прави и преглед на най-интересните предложения.

Едно от тях е отправено от Гърция. Туроператорите в южната ни съседка обещават безопасно посрещане на Коледа и Нова година. „Ще видите, че всичко работи, всичко е отворени и нашите градове са пълни с живот през празниците“, обещават от Гръцката национална организация по туризма.

РБК отбелязва, че приходите от туризъм съставляват 20% от брутния вътрешен продукт на Гърция. През последните години страната се опитва да привлече руските туристи не само за летния сезон, но и целогодишно. По данни на руските власти обаче в първата половина на 2015 година руските туристи в Гърция намаляват с над 53% и страната е на осмо място по популярност сред руснаците.

Освен Гърция, значителни усилия за привличане на руснаците полага и Испания. В края на ноември държавната агенция за търговия и инвестиции на Кралството е направила кампания в Москва за привличане на инвеститори. Очакванията са и за ръст на руските туристи в Испания. За реализацията на тези очаквания вече са разработени и редица мерки. Автономната област Андалусия вече показа спектакъла „Как танцуват андалусийските коне“ по време на фестивал на Червения площад през септември.

Израел също прави усилия за дял от руския туристически пазар. В началото на ноември делегация от Министерството на туризма е посетило руски туроператори и са били обсъдени възможности за чартърни полети до курортите на Мъртво море.

И Латвия не изостава в усилията – кметът на Рига Нил Ушаков, отправи своеобразна покана към „скъпите руснаци“ в своя профил във Facebook да посетят латвийската столица по Новогодишните празници, пише още РБК. Латвия не е в първата двадесетица на предпочитаните туристически дестинации. По данни на руската агенция по туризъм в първата половина на годината 33 хил. руснаци са посетили Латвия. По този показател страната е на 25-о място по отношение на страните, предпочитани от руснаците за туризъм.

Руснаците получават и интересни предложения от по-“екзотични“ за тях дестинации като Киргизстан, която е на 49-то място сред най-предпочитаните туристически дестинации, или Азербайджан (35 място). Не липсват и интересни предложения от Обединените арабски емирства, особено от луксозните хотели в Дубай.

Подборът на РБК е направен на базата на „най-интересните“ предложения. В него обаче липсва България, която вече заяви, че ще се опита да си върне руските туристи

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 0
SimeonAtanasov
преди 8 години
За пореден път от коментарите ти тук и в други форуми се убеждавам, че си кръгъл ***. Намерил си на кого да завиждаш за заплати и отпуск.Майка ми е учителка с над 30 годишен трудов/педагогически стаж. Работи с 20 деца в столично училище. Получава чисто около 550 лева месечно. Работи от 7:30 сутринта до поне 15-16 часа в училище, често има консултации по-късно или родителски срещи, училищни съвещания и какво ли не. Отделно си носи вкъщи купища тестове, контролни и тетрадки за проверка - още поне 2-3 часа работа по тях всеки ден. От седенето прав и на бюро и дишането на прах в училище (вече поне тебешир не диша) има разширени вени, синузит, ларингит... Да не говорим за нервното напрежение.Да, има 48 дни отпуск, но какво предлагаш да работи лятото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
ти незнам къде живееш, но се разходи до Ямбол или Търговище например и ги попитай там чистачките по колко пари взимат ей така за гъдела .... Аз цифрата я знам каква е, дори за Търговище това 700лв. което си написал е много добра заплата и не я взима всеки ...... да ти кажа под секрет,че даже и минимална не получават някои хора, но както и да е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 19
Ironhorse
преди 8 години
Кой работи за 500 лева ?Чистачките в чистота взимат по 700 лева !!Ако ми приказваш за учители, моля изискай им бележката и там ще видиш :основна 400клас : различно от 50 до 300допълнителни: 100И кой в българия има повче платена отпуска от учителите ?!Дай ми професия, в която заплатата да е 500 лева.Не ми говори за основна, а за чисто всичко което взима.То и депутатите са с 2400 лева, ама с добавките става към 4000 месечно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
кога на тебе че ти светне че не мое си позволи никой почивка със средна заплата 500 стин леа ?!? с цени като в Испания и Гърция а обслужване като за Зимбабве ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 11
Ironhorse
преди 8 години
Кога в министерството на туризма и на хотелиеритр ще им светне, че най-големия ресурс от почиващи е Българският народ ?Докато се лъже маже, даже ограбва, с обслужване под всякаква критика, с ол инклузив като нарицателно в отрицателен смисъл, който и чужденец да дойде, на десет ще каже да бяга.А понеже ние си го знаем, ходим в Гърция и Турция.Изключвам ходещите на екзотични ваканции, макар и те да не са малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
оди им обясни на ухажорите същото да им видиш реакцията ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 14
Ironhorse
преди 8 години
Едното е, че нямат пари, другото е че рублата още повече поевтинява.Проблемът е друг: главния санитар нарашистан им каза, че е вредно да натоварват организма си с рязка смяна на климата:http://***.dnevnik.bg/sviat/2015/12/05/2663948_pochivkite_v_chujbina_sa_vredni_za_vasheto_zdrave/Толкова за руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 15
0pk
преди 8 години
Абе те нямат пари притиснатите от мощните западни санкции. Умират от глад и живеят без електричество - за какво ухажване става дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още