IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ще одобри втора ваксина срещу коронавирус най-рано през септември

Според вицепремиера Татяна Голикова няма усложнения сред тези, които са ваксинирани на първи и втори етап на тестовете

20:44 | 26.08.20 г. 20
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия се готви да даде зелена светлина за втора ваксина срещу коронавирус в края на септември или началото на октомври. Това съобщи вицепремиерът Татяна Голикова, цитирана от Ройтерс.

В изказване по време на правителствено заседание тя съобщи на президента Владимир Путин, че клинични тестове в ранен етап на ваксината, разработена от института „Вектор“ в Сибир, ще бъдат готови до края на септември.

„Към днешния ден няма усложнения сред тези, които са ваксинирани на първи и втори етап на тестовете“, заяви тя.

По-рано този месец Русия стана първата държава, която даде регулаторно одобрение на ваксина срещу новия коронавирус след по-малко от два месеца тестове върху хора.

Одобрения медикамент, наречен „Спутник V“ в чест на първия сателит в Космоса, изстрелян от Съветския съюз, бе обявен за сигурен и ефикасен от руските власти. Но западни експерти призоваха за предпазливост с употребата му, преди да бъдат направени всички международни тестове и предприети необходимите регулаторни стъпки.

Руският суверенен фонд заяви в сряда, че последната фаза на клинични изпитания на „Спутник V“ вече е започнала. Според информацията 40 000 души ще участват в окончателните тестове, като сходни изпитания ще бъдат проведени и в пет други държави.

Сергей Собянин, кметът на Москва, заяви, че жителите на руската столица могат да кандидатстват за участие в тестовете.

Подобни финални изпитания, провеждани върху голям брой от хора, се смятат за ключови за получаването на регулаторно одобрение за дадена ваксина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
*Mypзилaж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
***, нали доскоро твърдяхте и вие и вашето жуже, че нямало вирус бе?Оказа се лъжа.Нали после твърдяхте, че Бил Гейтс пуснал вируса и сега ще ви ваксинира? Оказа се лъжа.Нали твърдяхте, че през 5 джито щели да ви контролират след ваксината и за нищо на света нямало да си сложите?Оказа се лъжа.Нали регистрирахте ваксина първи? Оказа се лъжа.Сега втора сте тръгнали да правите, при положение, че имате вече създадена ??!Цялата ви джуджеландия, начело с ***, е една голяма лъжа. Каквото и да се каже от Кремъл, ясно каква стойност има. Дупка на геврек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хех ... нали нахокваш форумът да чете , а ти що не четеш ... ?! ... те ти руски източник , този анализ се цитира нвсякъде в руската преса , чети преди да пишеш за великите безаналогови рассийски дела в медицината ...https://m.fontanka.ru/2020/08/11/69416050/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 6
Императорът
преди 3 години
Стоянчик - дъщерята на Вова и тя ли е мъжка? Руснаците да се спрат малко с тия ваксини, че болните русофоби вече ще започнат масово да се самоубиват от мъка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 5
Императорът
преди 3 години
Къде го пише това: в противошокова зала? Лелеее, тебе фантазията ти така работи, че е трябвало да станеш един писател, пари да правиш. Дъглас Адамс ще те посрещне с шампанско в раят. Никой няма да чака 2 години в тая ситуация. Конкурентните компании ще чакат ли? Всяко лекарство си има противопоказания - и аспиринът даже. Нали когато здравите придобият имунитет, с него ще пазят и рисковите групи? Ти да си чул ваксина, която да е 100% безопасна за всички? Ами няма такава !!! Хора - деца - УМИРАТ от ваксини, ама това не спира ваксинациите, защото иначе ще *** не единици, но милиони !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 7
дядя Вова
преди 3 години
На СМРАД още медии им викат.Западни разумява се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Реагираш първосигнално, измисляш си угодни на тебе факти, а доказуеми факти и логика не ти влияят.Щерка ти е на политкоректно място. Идеологически правилно ориентиран - какво да те отличи? Интелект, знания?Не, помията, която си насърбал от СМРАД.СМРАД - Средства за Масова Реклама Агитация и Дезинформация
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
И защо да съм ***? Защото не съм пyтинoфил ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
колко е *** Стоян не знам , ама ти къртиш фаянса ... човека ти казва , че е изпитана в/у 38 човека за 42 дни ... :))) ... това даже не е пълноценна фаза 2 ... :))) ... за фаза три , която трае обикновенно 2 години дори и дума не става ... обявяват , че създава имунитет за две години , е как го констатираха това за 42 дена ... освен това е забранена за поставяне под 18 години и над 60 години , бременни и кърмещи жени , хора с придружаващи заболявания - сърдечни , диабет , чернодробни ... демек изобщо не върши никаква работа за рисковите групи ... :))) ... препоръчват след поставяне на ваксината , пациентите да са в противошокова зала и под наблюдение на лекар , защо бе нетроле ... :))) ... защо трябва да са в противошокова зала , нали е безопасна , какво пак скриха рассияните ... :))) ... чернобил помниш ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Tъpоглавчo, току що прегледах един анализ на руски законопроект, за задължително доставяне на руските нефт и газ, само с техен флот. Понеже нямат, а трябва да строят, виж колко гнyсно са ппостъпили англо-саксите : " Тут может остро встать проблема кадрового дефицита, поскольку тех же сварщиков, способных работать на корабельных верфях, уже давно переманила та же Австралия: им там платят по $18 тыс. в месяц, и возвращаться обратно они вряд ли станут, отметил эксперт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още